Idrætsfaciliteter: Norddjurs spiser Syddjurs til morgenmad

Norddjurs Kommune har stadig flere idrætsfaciliteter pr. indbygger sammenlignet med nabokommunen.

Artiklens øverste billede
TRIFs oprykning til Jyllandsserien er et scoop for idrætslivet i Syddjurs, hvor de gamle holdidrætter ellers ikke nyder høj status i hverken forvaltning eller hos politikerne. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen

Når det gælder idrætsfaciliteter, kører Norddjurs med klatten sammenlignet med Syddjurs.

Det fremgår af den seneste opdatering af Facilitetsdatabasen og det dertilhørende facilitetsindeks.

Facilitetsdatabasen er en database over landets idrætsfaciliteter og idrætsanlæg, som udgives af Idrættens Analyseinstitut i samarbejde med Lokale og Anlægsfonden.

Facilitetsdatabasen er landsdækkende og omfatter både private, offentligt ejede og selvejende faciliteter inden for flere facilitetstyper.

Databasen blev etableret i sin nuværende form i efteråret 2017 og er løbende opdateret med nye kategorier, statistik om indbyggertal i landets kommuner m.v.

Kun faciliteter, der er dedikeret til idræt og er helt eller delvist åbne for offentligheden, er med.

Fem typer

Indekset baserer sig på fem facilitetstyper, der er valgt ud, fordi de danner rammen om en stor del af den idræt, der foregår i anlagte faciliteter, samtidigt med at de udgør ca. 70 procent af faciliteterne i databasen:

De udvalgte faciliteter er:

  • Idrætshaller der er større end 300 m2
  • Idrætslokaler og -sale der er under 300 m2 og ligger i tilknytning til store haller eller skoler/uddannelsesinstitutioner
  • Svømmeanlæg
  • Fitnesscentre
  • Fodboldbaner

Indekset fremkommer ved, at kommunerne for hver facilitetstype får tildelt et point mellem 1 og 98, alt efter hvor mange borgere der er pr. facilitet i kommunen. Den kommune med færrest borger pr. facilitet får 98 point, og den kommune med flest borgere får 1 point.

Derefter bliver kommunernes gennemsnitlige score på tværs af de fem facilitetstyper regnet ud, og kommunerne rangeres i forhold til deres gennemsnitlige score.

Norddjurs foran

Syddjurs placeres sig som nummer 44 med et indeks på 52,6. En tilbagegang fra en placering som nummer 42 i 2019 og et indeks på 54,6.

Forklaringen på »nedturen« er ganske givet, at befolkningstallet er gået betydeligt i vejret på de to år - uden at det har været modsvaret af tilsvarende vækst i antal idrætsfaciliteter.

Norddjurs Kommune ligger placeret på plads nummer 17 med et indeks på 72. Samme tal som i 2019.

Den generelle tendens er, at borgerne i de store byer er flere om at deles om hver facilitet, mens landkommunerne har færrest borgere pr. facilitet.

»Selvom indekset giver point ud fra forholdet mellem borgere og faciliteter, ser der ikke ud til at være en entydig tendens til, at kommuner med stor fraflytning automatisk får en højere placering på indekset eller omvendt,« lyder en af konklusionerne fra Idrættens Analyseinstitut til resultaterne i 2021.

Fodboldanlæg

Klikker mand ind i Facilitetsdatabasen under temaet ’Fodboldanlæg’ og ’naturgræsbaner’ som et eksempel, hvor det er relevant at sammenligne Norddjurs og Syddjurs, fordi vi har at gøre med nationalsporten, ser tallene således ud:

Norddjurs:

Fodboldanlæg
- Antal anlæg (naturgræsbaner): 17
- Antal baner (naturgræsbaner): 43
- Antal kunstgræsbaner: 2

Syddjurs:

Fodboldanlæg
- Antal anlæg (naturgræsbaner): 14
- Antal baner (naturgræsbaner): 29
- Antal kunstgræsbaner: 4

Hvert år indberetter foreningerne deres medlemstal til det Central Foreningsregister.

I 2020 indberettede fodboldklubberne Syddjurs, at de sammenlagt havde 2,009 medlemmer. I Norddjurs var tallet 1.966 (Kilde: Det Centrale Foreningsregister).

Vi lader tallene stå et øjeblik.

Syddjurs havde ved indgangen til 3. kvartal 2021 43.441 indbyggere, Norddjurs havde 36.977 indbyggere, ifølge Statistikbanken.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.