Legendariske Hadsten Gade Grand Prix overlever

Lokale kræfter står klar til at overtage opgaven med Hadsten Gade Grand Prix, hvis det bliver nødvendigt.

Artiklens øverste billede

Hvis Hammel Cykle Klub vælger ikke længere at ville arrangere det vel efterhånden legendariske cykelløb Hadsten Gade Grand Prix, så står lokale kræfter klar til at tage over. For cykelløbet skal ikke bare have lov at dø, forklare Simon Buus, eventchef hos Hadsten Håndbold.

»Det er jo et cykelløb, som vi er glade og stolte over i Hadsten - og i Favrskov. Det er kommunens allerstørste sportsbegivenhed og i det hele taget en af de største begivenheder, vi har i Favrskov, sammen med Hammel Hestemarked,« siger han.

Helt præcist er det Hadsten Kultur og Idrætscenter, som står klar med en plan, hvis det bliver nødvendigt. Idrætscentret dækker over de fem sportsgrene håndbold, basketball, taekwondo, badminton og gymnastik.

Usikkerhed

At det overhovedet er på tale, at en ny arrangør måske skal i spil, skyldes en udmelding fra Hammel Cykle Klub i april. Her meddelte man, at løbet i år er aflyst grundet corona, og samtidig lød det:

»I 2022 har vi ikke en aftale med kommunen om Hadsten Gadegrandprix, og John, Kim og Jesper tænker også, at de for en stund har lavet de cykelløb, som de har skullet lave for Hammel CK. Heldigvis er der andre medlemmer, der går med tanker om et nyt gadeløb, som eventuelt kunne afholdes i Hammel.«

Bestyrelsesformand i Hammel Cykle Klub, Lars Toft Pedersen, kan fortsat ikke fortæller, om klubben er kommet nærmere en beslutning om, hvorvidt den står bag Hadsten Gade Grand Prix 2022.

»Vi har en aftale med kommunen om, at vi vender tilbage i efteråret angående næste år,« siger han kort til Lokalavisen Favrskov.

Et godt tilbud

Skulle det imidlertid ske, at Hammel Cykle Klub trækker stikket, så tager Hadsten Kultur og Idrætscenter altså over, forsikrer Simon Buus - og selvom cykling ikke normalvis er en af idrætscentrets sportsgrene, så skal det nok gå fint med at arrangere et cykelløb, er eventchefen sikker på:

»Vi er jo vant til at lave større events og arrangementer - eksempelvis en stor oktoberfest, familiemesse og standup. Så jeg er slet ikke i tvivl om, at vi nok skal kunne mestre et cykelløb også. Dertil kommer, at vi har et stort lokalt engagement og mange hænder og fødder at byde ind med. Faktisk har flere allerede tilbudt deres hjælp - både private og virksomheder,« siger Simon Buus, som i samme ombæring understreger:

»Det er slet ikke fordi, at man skal se vores udmelding som en modpol til Hammel Cykle Klub, for selvfølgelig giver det mest mening, at det er en cykleklub, som arrangerer et cykelløb. Vi vil bare gerne sige, at hvis Hammel CK er i tvivl og ikke føler engagementet i gadeløbet mere, så skal klubben ikke føle sig presset til at gennemføre det. Så vores udmelding skal altså mere ses som et tilbud - en sikkerhed for, at løbet uanset hvad vil blive gennemført.«

Et gammelt, gulnet avisudklip af en 6-årig Simon Buus sammen med Bjarne Riis hænger fortsat hjemme hos Buus' forældre.

Masser af oplevelser

Simon Buus forklarer, at der er blevet kørt gadecykelløb i Hadsten helt tilbage fra 1970’erne, og at løbet blev professionaliseret i 1993, da eventmager Jesper Tikiøb kom til.

Løbet har budt på utallige store stjerner såsom Chris Froome, Lance Armstrong, Tyler Hamilton, Bo Hamburger og Hammels egen Chris Anker Sørensen, for blot at nævne nogle.

Desuden er Hadsten Gade Grand Prix lidt af en byfest med tusindvis af mennesker i byen. Derfor har gadeløbet altså en større betydning end bare god cykling.

»Jeg husker tydeligt, dengang Lance Armstrong deltog i løbet. Vi stod jo i ti lag i Søndergade. Jeg husker også den helt specielle stemning i byen den aften. Det er også det, som løbet er. Det er en folkefest,« siger eventchefen, som er barnefødt i Hadbjerg, og siden er flyttet til Hadsten.

Simon Buus har selv mange fine oplevelser med sig i bagagen fra løbets mangeårige historie.

»Eksempelvis har mine forældre et foto, fra min seks års fødselsdag, hvor jeg står ved siden af Bjarne Riis i en trøje fra Riis’ cykelhold Gewiss Ballan. Det var jo kæmpe stort! Og det er jo netop den slags, som gør, at vi tænker: Det er dæleme synd, hvis flere børn ikke skal have sådanne oplevelser. Specielt nu, hvor dansk cykelsport står stærkere end nogensinde.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.