Lauras autisme fandt ro i kunstskøjteløb: Nu skal hun til OL

Udtagelsen til OL er i hus. Nu mangler lokale sponsorer for at sende Laura Dollerup fra TIlst til Special Olympics Winter Games 2022 i Rusland.

Artiklens øverste billede
Laura Dollerup fra Tilst har ADHD og er autist. Hun skal med til Special Olympics Winter Games i Rusland til vinter. Foto: Trille Skøtt-Jensen.

Vi møder 18-årige Laura Dollerup i Skøjtehal Aarhus. Hun løber baglæns på isen i sin flotte røde skøjtekjole, laver piruetter og skøjter som en ægte skøjteprinsesse. Laura får mange anerkendende blikke og ord fra de andre, der bruger denne sommerdag på isen.

De ved slet ikke, at den unge kvinde, de roser, er OL-atlet. Laura er nemlig udtaget som én ud af fire kunstskøjteløbere til at repræsentere Danmark ved Special Olympics Winter Games 2022 i Rusland.

»Jeg er bare så glad. Det betyder alt for mig. Jeg vil aldrig kunne klare mig i almindeligt OL. Det her er det største, jeg nogensinde kommer til,« fortæller Laura til Lokalavisen.

Laura har autisme og ADHD. Det er to handicap, der ”giver mig nogen problemer i hverdagen”, som hun siger.

Kæmpe stort i USA

Special Olympics er for atleter med udviklingshandicap. Og selvom det i Danmark er en forholdsvis ukendt begivenhed, så er den i USA en stor ting.

»Special Olympics er stiftet af Kennedy-familien i USA i 1968, og på verdensplan er der fem millioner sportsudøvere. Så det er kæmpestort, « fortæller sportsdirektør i parasport Danmark, Anette Svejstrup.

Hun har været med til at udpege den endelige trup til Special Olympics i 2022, herunder altså Laura.

»I Danmark er vi ikke så store i vinterdiscipliner, så til vinter OL har vi et floorball-hold med og fire kunstskøjteløbere,« fortæller direktøren.

Skøjteløb er Lauras frirum

For Laura er kunstskøjteløb ikke kun en sportslig disciplin. For hende er det et frirum. Et frirum, som hun som 3-årig måtte insistere på, at hun ville have.

»Vores hus i Tilst brændte i 2006, og mens vi var genhuset i Risskov, kørte vi forbi skøjtehallen hver dag. Og så spurgte Laura, ”hvad laver man derinde mor?” Jeg svarede, ”der løber man på skøjter”. ”Det vil jeg også,” sagde hun meget bestemt. Men jeg tænkte ja ja, du er lige for lille til det,« fortæller Lauras mor Helle Dollerup.

Men et halvt år senere, fik Laura som knap fire-årig lov til at begynde til skøjteløb. For hun blev ved med at insistere på, at hun ville løbe på skøjter. Det har været godt i hendes barndom, som ikke altid har været nem.

Helle Dollerup håber inderligt at finde en sponsor, der kan bringe hendes datter Laura helt til Special Olympics Wintergames 2022. Foto Trille Skøtt-Jensen

»Her kunne jeg være ligesom alle andre. Det giver mig frirum til at være mig. Normalt er jeg blevet mobbet, fordi jeg ikke var som andre, eller fordi jeg var som mig - men her bliver jeg bare bedømt på, hvad jeg kan på isen og ikke mine personlige færdigheder,« fortæller Laura.

Hendes mor Helle supplerer:

»Det har været svært. Laura er ikke blevet inviteret med til fødselsdage hos de andre, fra hun var helt lille, og hun har været udenfor. Hendes handicap gør, at det er svært at etablere venskaber, men i hendes skolegang blev der heller ikke taget meget hensyn til hendes handicap.«

Lillebror er også autist

Kunstskøjteløb er en enmandsdisciplin, og det er godt, hvis man har autisme.

»Laura skal kun forholde sig til sig selv. Det er godt. Hun tager meget hensyn til de andre på isen her, hun står og beregner deres bane, og på hvornår hun kan få plads til at løbe. Så hun kan stå længe og kigge, når hun løber sådan et sted som her,« forklarer Helle Dollerup og peger ud på isen i Aarhus Skøjtehal, hvor Laura har stået i noget tid og kigget tilbage.

Til daglige træner Laura nu i Frederikshavn, for det er her, hun har fundet en klub med forståelse for hendes handicap.

Helle Dollerup har i de seneste tretten år taget med Laura til skøjteløb, til træning og ikke mindst til konkurrencer. Hun har kørt tusindvis, hvis ikke titusindvis af kilometer, så Laura kunne få lov at udleve sin passion for kunstskøjteløb.

I hjemmet i Tilst er også far og lillebror.

»Lillebror er også autist, men hans passion er at spille computer. Så far er hjemme ved ham. Vi ville gerne have dem begge med til Rusland, men det vil lillebror ikke, og så må de blive hjemme. Men Laura hun skal bare afsted, « siger mor Helle.

Mangler en sponsor

Økonomien kan nemlig vise sig at skabe problemer for Lauras deltagelse i Special Olympics Winter Games 2022.

»Vi kan ikke betale det fulde beløb for vores idrætsudøvere, så der er en egenbetaling, som familierne skal finansiere selv,« fortæller sportsdirektør Anette Svejstrup.

Udover egenbetalingen til selve OL, så er der udgifter til ekstra træningspas. Laura er eksempelvis lige nu på træningslejr i Frederikshavn.

»Og så er der kørsel, vi har rigtig mange køretimer, og Laura skal have to nye skøjtekjoler. Det løber op. Men jeg har besluttet, at Laura skal afsted, uanset om jeg så skal hoppe på tungen. Skal vi sætte os i gæld, så må vi gøre det. Men vi håber meget på at finde en sponsor, « siger Helle Dollerup.

Familiebilen er prydet med billede af Laura som Special Olympics Atlet. Foto Trille Skøtt-Jensen

For at det hele kan gå økonomisk op, så er der brug for omkring 20.000 kroner. Helle har forsøgt at finde midler i lokalområdet i Tilst.

»Jeg har lavet sedler og fordelt i alle postkasser i vores grundejerforening, hvor der er omkring tusind postkasser. Der har jeg skrevet om Laura og sat et mobil-boks-nummer på. Vi har hørt fra 25, og det er så sødt, men det rækker slet ikke,« siger Helle med et lille suk.

Hun har også søgt fonde og legater. Uden held.

Helle Dollerup håber, hun kan sidde og heppe på tilskuerpladserne, når den store indgangsceremoni begynder i 2022 i Kazan i Rusland. Flere amerikanske tv-stationer kommer til at transmittere direkte, når de omkring tre tusind deltagere fra 113 lande gør indmarch.

Udtagelse på flere parametre

Skulle det ske, at Laura skal afsted alene på grund af enten økonomi eller corona-restriktioner, så kan hun nok godt klare det selv, for hun er meget velfungerende.

»I Special Olympics ser vi ikke kun på det rent sportslige. Vi ser også på, om man kan klare at være en del af en stor begivenhed. Om man kan håndtere at være væk hjemmefra. Det er en udfordring, når man har udviklingshandicap, som eksempelvis Laura har,« fortæller Anette Svejstrup.

Men det bedste vil være, at Lauras mor kan komme med.

»Vi har snakket om, at hvis det ender med, at jeg må blive i Danmark, så er jeg aldrig længere væk end et telefonopkald. Det er klart, det kan blive en udfordring for Laura at være social i så mange dage, og så vil det være godt, at jeg kan lægge en hånd på skulderen og sige, det er ok, at hun trækker sig lidt. Samtidig er det vigtigt, at der er dansk publikum, der hepper. Så selvfølgelig er det bedst, jeg kommer med. Men det vigtigste er, at Laura får lov at få denne store oplevelse,« siger Helle Dollerup.

Laura er gået i træning og glæder sig usigeligt til at komme til Kazan i Rusland 2022.

18-årige Laura Dollerup fra Tilst er udtaget til Special Olympics Winter Games 2022 i Rusland. Hun træner til daglig i Frederiskhavn, men har også skøjtet meget i Aarhus Skøjtehal. Foto Trille Skøtt-Jensen

»Jeg glæder mig til at møde andre med samme interesse og måske samme vanskeligheder som mig selv,« forklarer hun.

På spørgsmålet om, hvad det vil betyde at få en sponsor, der kan betale for træning, timer, og at mor kan komme med, siger hun med et suk:

»Åh, det ville betyde mere end ord kan beskrive. Det vil give mig en oplevelse for livet, som jeg ellers ikke vil få.«

Man kan følge Lauras vej til Special Olympics Winter Games via Facebook siden »Laura Dollerup - Sowwg2022 Kazan«.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbreve for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse, find Aarhus på listen og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.