Tobias skal til sit første OL: Men detalje gør, at han ikke kan deltage i åbningsceremonien

Aarhusianeren Tobias Bjerg skal til sit første OL efter et hårdt år, hvor motivationen har været ved at forsvinde.

Artiklens øverste billede
Brystsvømmeren Tobais Bjerg i aktion. Arkivfoto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix

Den 23-årige aarhusianer, svømmeren Tobias Bjerg skal til sit første OL. Det har været et lettere turbulent forår, inden han for nogle uger siden blev udtaget til OL.

Han har været plaget af lysken-skader i foråret og missede kvalifikationen, men da han både har svømmet under kravtiden i 100 meter brystsvømning og leverede et flot resultat i mix-holdkappen til EM, blev han udtaget. Det sker efter en hård periode, hvor corona satte motivationen på standby, og hvor han havde en følelse af, at det hele var spildt, fordi man sidste år ikke vidste, om OL overhovedet ville blive afholdt. Men nu er det lykkes, og han glæder sig.

Hvad er dit første OL-minde?

»Det er tilbage i 2008, hvor jeg så Michael Phelps svømme semifinale i 100 meter butterfly, og et par dage senere så jeg badmintonkampe. Dengang var det så vildt, at man kunne være så god. Jeg var 10 år gammel og vidste ikke, hvordan svømning fungerede og heller ikke noget om, hvordan verden hang sammen. Jeg håbede dengang, at jeg om mange år ville vinde en medalje, og jeg håber da på, at jeg får chancen, hvis jeg kan forsætte med at udvikle mig. Selv om det bliver svært i år, så skal man aldrig sige aldrig, men uha der går nok lidt tid endnu, inden jeg er så langt nede i min tid.«

Aarhusianeren Tobais Bjerg er klar til sit første OL. Foto: Bestseller/Lars Møller for DIF og Team Danmark

Hvad er den største overraskelse i din karriere?

»I 2018 flyttede jeg på centeret (NTC, det nationale træningscenter, der ligger på Sjælland, red.) og havde et hårdt træningsforløb. Jeg havde trænet mere end nogensinde frem mod Danish Open i 2019, og der gik jeg ud og forbedrede mig med to sekunder. Det var første gang, jeg kom under minuttet på 100 meter bryst. Det havde ingen set komme, og ingen troede, at det var muligt. Man kunne simpelthen ikke forstå det - heller ikke internationalt. Jeg røg direkte ind som nummer ni på verdensranglisten. Det var mit internationale gennembrud, og der var sindssygt mange ude i verden, der så det, og flere internationale brystsvømmere kom hen og gav mig hånden til VM senere på året. Under et interview med TV2 kom Adam Peaty (verdensrekordindehaver i 100 meter bryst, red.) hen og klappede mig på ryggen.«

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbreve for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse, find Aarhus på listen og tilmeld dig.

Og selv om det var stort, så er han ikke i tvivl om, at der er noget større på vej.

»OL er sgu bare det største - også selv om jeg ikke svømmer ned til mit bedste. Så må det være lidt som at vinde i Lotto at få lov til at være med.«

Hvad glæder du dig mest til udenfor konkurrencerne?

»Det bliver en sindssyg oplevelse at se alle de verdensstjerner, som man kun hører om, og så selvfølgelig at se poolen. Den ser vanvittig ud på billeder. Og hvis det kan lade sig gøre, håber jeg at komme til at se nogle af de andre danske atleter også. Og så glæder jeg mig også til at komme ind i madteltet. Jeg kommer ikke til at være med til åbningsceremonien, da jeg skal i konkurrence allerede dagen efter. Efter omstændighederne må jeg acceptere, at det er sådan det er. 100 meter bryst har altid ligget dagen efter åbningen, så jeg har altid vidst, at det, og vi er der jo også alle sammen for at performe og ikke for at være med til åbningsceremonien.«

Hvis du skulle stille op i en anden sportsgren, hvad skulle det så være?

»Badminton. Jeg har spillet lidt, da jeg var yngre, og synes, det er sjovt. Eller måske skydning. Begge sportsgrene handler om præcision og teknik. Jeg ryster dog for meget på hånden til at kunne blive god til skydning, og hvis jeg skulle hoppe, som de gør i badminton, ville jeg brække foden på fem minutter.«

OL er sgu bare det største

Tobias Bjerg, svømmer

Hvad har du med i din kuffert udover udstyr?

»Jeg har min egen topmadras med. Alle svømmerne har fået en, og den kan foldes sammen og være i en taske. Jeg regner med, at jeg skal have fire kufferter med, og lige nu har jeg pakke-kaos over alt. Og så skal jeg have mega meget tøj med. Jeg har min egen hovedpude med, og ørepropper til at sove med, for det er sådan, jeg sover bedst. Jeg er nødt til at have min computer med, så jeg kan se en masse Netflix.«

Har du nogle ritualer?

»Nej, ikke rigtigt udover at jeg hører mindfulness nogle dage før. Det var noget, jeg begyndte på, da jeg var ved at miste motivationen under corona.«

Tobias Bjerg tager til Japan sammen med resten af det danske svømmelandshold i weekenden 10.-11. juli. Her skal de på træningslejr, inden det går løs med konkurrencerne.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.