Folkefester blev til en hyldest af Eriksen og landsholdet

Glæde og forventning blev erstattet af chok og frygt ved storskærmsarrangementerne i Aarhus, men deltagerne havde overskud til at bakke landsholdet op, da Danmarks kamp blev genoptaget.

Artiklens øverste billede
Folk var i chok men blev siddende på deres pladser og forholdte sig roligt til storskærmsarrangement, da Danmarks landskamp blev afbrudt, efter Christian Eriksen faldt om. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Der var lagt op til fest, jubel og stor forløsning over, at EM på hjemmebane i Parken med et års forsinkelse endelig blev skudt i gang. Glade fans kunne lørdag troppe op til en af de første større kulturbegivenheder i Aarhus efter coronakrisen, da arrangementet Aarhus Åbner Op i Musikhusparken lørdag inviterede 1.500 gæster i tre afdelinger til storskærmsarrangement til Danmarks åbningskamp mod Finland.

Men den gode stemning blev erstattet af chok, frygt og lammelse hos tilskuerne, da Christian Eriksen faldt om og modtog hjertemassage, mens kampen blev afbrudt.

»Nogle folk græd, andre kiggede ned i jorden. Det var som en dårlig film. Vores konferencier vejledte og guidede folk, men nogle gik i frustration, og andre var bare målløse,« siger Kristian Gislason, indehaver af Futurelive, som sammen med Musikhuset og Train står bag initiativet.

Det samme var tilfældet på Ceres Park, som havde lukket 6.000 mennesker ind for at se kampen på storskærme. Her blev DR’s dækning af kampen vist, fortæller Hanne Bisbo, eventchef i Ceres Park & Arena.

»Der blev klippet hurtigt væk, så der blev stille. Meget stille. Folk blev siddende, og så afventede vi bare, hvad der skete,« siger hun.

Bakkede landsholdet op

Til begge arrangementer gik nogle tilskuere efter en halv time i uvished, men nogle kom tilbage, da kampen blev genoptaget efter at være afbrudt i halvanden time. Og så viste tilskuerne deres opbakning til Christian Eriksen, der var kørt på hospitalet, og til landsholdet.

Stemningsbilleder fra storskærmsvisning af Danmark-Finland i musikhusparken i Aarhus, lørdag den 12. juni 2021.

»Tilskuerne heppede, men der var selvfølgelig taget en flig af toppen. Stemningen var ved at kæmpe sig tilbage, men så scorede Finland. Det var hårdt,« siger Kristian Gislason og bakkes op af Hanne Bisbo:

»Folk sang, klappede meget og gav opbakning til landsholdet og Christian Eriksen. De formåede at skabe en god stemning i respekt for det, der var sket,« siger hun.

For tilskuerne i både Musikhusparken og Ceres Park var kommet for at bakke landsholdet op. Og inden den forfærdelige episode var stemningen på kogepunktet.

»Der var en fuldstændig euforisk stemning. I mine 20 år i branchen har jeg ikke oplevet noget lignende. Det hele var rødt og hvidt. Man kunne mærke, at folk virkelig gerne ville det her,« siger Kristian Gislason.

Samme oplevelse var der på Ceres Park, hvor tilskuerne var alt fra børnefamilier, unge mennesker og personer med lidt grå hår på hovedet. Hanne Bisbo fortæller, at der ingen problemer var i afviklingen af arrangementet.

»Alle havde coronapas og kom med mundbind på. Selvom det ikke var mennesker, der ikke nødvendigvis er vant til at gå til fodbold, gik det godt. Efter kampen forlod folk stadion stille og roligt og overholdt alle regler,« siger hun.

I Musikhusparken, der kortvarigt var ramt af skærmnedbrud i første halvleg, var der også styr på det hele - næsten.

»Da nationalsangen blev spillet, rejste folk sig op og sang med. Det kan godt være, at der står i nogle retningslinjer, at man ikke må det, men de satte sig ned igen lige bagefter. Som arrangør skulle vi bruge vores sunde fornuft og sige, at det ikke gav mening, at vi skulle sende 20 vagter ind for at få folk til at sætte sig ned,« siger Kristian Gislason.

Østjyllands Politi oplyser, at der ikke var »uorden af nævneværdig karakter«, og at aftenen forløb »stille og roligt« både til de to arrangementer og i resten af byen.

Danmark tabte i øvrigt 1-0 til Finland. Både Musikhusparken og Ceres Park viser Danmarks næste kamp mod Belgien på torsdag.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbreve for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse, find Aarhus på listen og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.