Baby boom i Mørke betyder flere dagplejere

Dagtilbudsleder Kenneth Enrico Petersen, Syddjurs Kommune, manuducerer om udbud og efterspørgsel på Dagtilbudsområdet.

Artiklens øverste billede
Det er godt gang i produktionen af børn i Mørke, hvor Syddjurs Kommune skal ansætte flere dagplejere. Arkivfoto

Isabella Jensen, som bor i Mørke, skrev i skolernes sommerferie en mail til Lokalavisen og spurgte undrende til, hvorfor man i Syddjurs fyrer dagplejere i Mørke, når børnene står i kø, og der er rigeligt med kommende børnefamilier i byen?

Hun havde kontaktet Per Viggo Larsen, chef for børn og læring i Syddjurs kommune, i håb om at få opklaret, hvordan tingene hænger sammen.

»Jeg fik et svar om tilpasset kapacitet, at man ikke ville køre med overkapacitet,« forklarede Isabella Jensen i mailen.

»Nu har jeg et barn i dagpleje og et i børnehave, hvor jeg så i et nyhedsbrev fra børnehaven kan læse, at man har måttet tage overbelastning i vuggestuen på 5 børn og ansætte ekstra personale,« skrev hun videre

Hun kan ikke få det til at stemme med den kommende lov om minimumsnormeringer som træder i kraft pr. 1. januar 2024.

Loven forpligter kommunerne til at sikre minimum én pædagogisk medarbejder til tre børn i vuggestuen og én til seks børn i børnehaven senest 1. januar 2024.

Aftalen omfatter alle kommunale, selvejende og private daginstitutioner samt puljeordninger.

Isabella Jensen hæftede sig især ved i sin mail, at man i Mørke tvinger vuggestuen til at køre med større belastning end beregnet - og at legestuen, der var skabt til dagplejen, bliver inddraget for overhovedet at have plads til alle disse nye Mørke børn.

De seneste tilpasninger vedrørende dagplejen i Mørke er sket dels januar 2020 og nu senest i august 2021, hvor vi ansætter igen grundet stigende efterspørgsel

Dagtilbudsleder Kenneth Enrico Petersen

Ansætter igen

Lokalavisen har bedt Dagtilbudsleder Kenneth Enrico Petersen, Syddjurs Kommune, om at besvare Isabella Jensens spørgsmål.

Han skriver i en mail tilbage:

»På Dagtilbudsområdet tilpasses personale efter, hvor mange børn der er. Altså efter den efterspørgsel, der er for henholdsvis dagpleje og daginstitutionspladser.«

»De seneste tilpasninger vedrørende dagplejen i Mørke er sket dels januar 2020 og nu senest i august 2021, hvor vi ansætter igen grundet stigende efterspørgsel.«

Så Syddjurs Kommune har/skal ansætte flere dagplejere i Mørke efter sommerferien, fordi der er nok børn til at gøre det. Det kan selvfølgelig blive en udfordring, som Kenneth Enrico Petersen anfører det.

Ganske enkelt fordi det er vanskeligt at rekruttere personale.

Isabella Jensens undren over tilsyneladende overbelastning i vuggestuen i Mørke Børnehus henviser Kenneth Enrico Petersen til lovgivningen.

»Det er primært bygningslovgivningen med krav til antal m2 pr barn, der bestemmer bygningskapacitet for antal børn,« skriver Kenneth Enrico Petersen.

Opholdsrum i daginstitutioner skal ifølge Bygningsreglementet have et frit gulvareal på mindst 3 m² pr. barn i vuggestuer og 2 m² pr. barn i børnehaver.

Summa summarum: Udbud (personale) og efterspørgsel (antal børn) kører et aldrig afsluttet parløb. Da verden er dynamisk indrettet og ikke statisk, vil der naturligvis i løbet af et år løbende være situationer, hvor udbud og efterspørgsel ikke stemmer overens grundet afgang og tilgang af børn.

Det er Dagtilbudslederens opgave med hjælp fra regneark og prognoser at sørge for løbende, at udbud og efterspørgsel ikke er i konflikt over længere tid - at der enten er for lidt personale til for mange børn eller det modsatte.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.