Landsby ved Kalø Slot graves ud

Der udgraves ved middelalderlandsby tæt på Kalø Slot. Håbet er at finde højt specialiserede håndværk i byen med udsigt til slottet.

Artiklens øverste billede
Arkæolog Thomas Poulsen og flere kolleger fra Museum Østjylland graver ved middelalderlandsbyen her i sommerferien. Foto: Kian Johansen

Duften af vådt ler, røg og affald har lagt over landsbyen Bregnet, mens kvinderne i særke har råbt ad de beskidte unger der har lavet små gale streger inden de skulle udføre deres pligter.

Middelalderlandsbyen Bregnet lå med udsigt til Kalø Slot tilbage i middelalderen.

Landsbybeboerne har med al sandsynlighed høstet korn, drengene har passet grisene, der boltrede sig i skoven og håndværkere har arbejdet i landsbyen til lyden af smedens metalliske klingen mod ambolten, råb fra teglværket og duften fra en kæmpe bageovn.

Se udgravningen

I ugerne 26 til 29 kan du kigge arkæologerne over skuldrene, når de graver efter den forsvundne middelalderby ved Bregnet der forsvandt i slutningen af 1600-tallet.

»Jeg håber vi finder spor efter højt specialiseret håndværk, for eksempel et smykkeværksted,« siger museumsinspektør, arkæolog og ph.d. Thomas Guntzelnick Poulsen, som er en af dem, som du kan møde i løbet af sommeren.

Allerede nu kan du se markeringer af, hvor grøfterne løb i dele af landsbyen og der er fundet en del stolpehuller og Thomas Guntzelnick Poulsen håber, at flere af stolpehullerne hænger sammen i en større bygning, for det vil kunne bevise, at der har været en produktion der har været målrettet Kalø Slot.

Bageovn og tegl

Museum Østjylland har ’åbnet’ den fredede mark, hvor man for en del år siden fandt både en teglovn og en kæmpe bageovn. Det tyder på, at landsbyen har været primær forsyningskilde til Kalø Slot, hvor soldaterne jo skulle have mad, tøj og byggematerialer, for at opretholde deres dagligdag.

Allerede nu har to frivillige med metaldetektorer fundet en del mønter, primært fra 1600-tallet og alle stederne, hvor detektoren har givet udslag, sidder der nu en pind.

Der er fundet rester af en teglovn, som sandsynligvis har leveret mursten til Kalø-borgen. Der er også fundet en lille vej med retning mod kirken.

Ud til vejen har arkæologerne fundet et fint bindingsværkshus fra midten af 1400-tallet. Huset var hvidkalket og havde blyindfattede ruder. Inde i bygningen var blandt andet en kakkelovn med grønglaserede kakler. Under gulvet lå et lidt underligt fund, nemlig et skelet fra en ung hund. Skelettet var ikke gravet ned som en begravelse, men lå indlejret under gulvet som et ”offer”. Ofringerne blev i kristen tid set som noget hedensk og dermed lå det udenfor, hvad den katolske kirke ellers tillod. Heraf stammer talemåden ”der ligger en hund begravet” – det betyder, at noget skjult eller usagt er årsag til et problem.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.