Gør som sognepræsten: Snup et hvil i 'Guds hånd'

Bibelens budskaber bredes ud under bladene i Kirkeskoven bag Ørsted Kirke.

Artiklens øverste billede
sognepræst Susanne Marie Park Dahlgaard tager et øjeblik på Guds hånd. Foto: Simon Carlson

At tale skabelsesberetningen, når man træder ind i kirkeskoven ved Ørsted Kirke, er muligvis at tage munden lidt for fuld, men der er dog alligevel paralleller. Hvis man vil.

Det er også ud af ingenting - eller måske rettere tomhed - at der sammen med bladene i trækronerne og blomsterne i skovbunden er begyndt at vokse en ny fortælling frem i den lille skov. 

Det var nemlig under coronaens nedlukning og sociale vaakum, at tankerne om bibelhistorier i Kirkeskoven fik lov at blomstre. 

Først hos menighedsrådsformand Marianne Boje, som fik idéen til at bruge skoven til at fortælle bibelhistorie. Den bredte sig til resten af menighedsrådet og sognepræst Susanne Marie Park Dahlgaard og siden en række frivillige i Ørsted, og i løbet af vinteren og foråret er skoven løbende blevet beriget med bibelske træskulpturer, der har taget plads langs stierne, så de hver især kan fortælle de forbipasserende en beretning fra Bibelen. 

»Jeg var så frustreret over, at alt blev lukket. Alt skulle foregå ude, og så opstod den her tanke om, at vi har vores fantastiske kirkeskov. Hvad nu hvis vi lader den fortælle bibelhistorie? Det tog jeg med på menighedsrådsmøde, og alle var bare så positive over for idéen, så vi gik i gang,« fortæller menighedsrådsformand Marianne Boje.

Opslugt af hvalen

Moses er den første, man nu møder ved indgangen til Kirkeskoven. Med sin stav delte han Det Røde Hav og førte israelitterne ud af slaveriet i Egypten, og på samme vis fører han nu de besøgende ind til bibelfortællingerne. 

Vi bliver bekendt med De 10 bud og møder hvalen, der slugte Jonas. Børn og barnlige sjæle bør ikke lade muligheden for selv at blive opslugt af hvalen forpasse her. Senere på året slutter David og Goliath sig til flokken af bibelske træskulpturer. 

Den første del af turen går igennem Det Gamle Testamente, og halvvejs på ruten kan man sætte sig i Guds hånd, der rækker op af jorden og symboliserer overgangen til Det Nye Testamente, hvor Gud menneskeliggør sig på jorden i skikkelse af sin søn Jesus. 

Dermed bliver Kirkeskoven rammen om hele Bibelens budskab, fortæller sognepræst Susanne Marie Park Dahlgaard. 

Det er nu nok mest for fotografens skyld, at sognepræst Susanne Marie Park Dahlgaard fortæller menighedsrådsformand Marianne Boje (th.) og frivillig hjælper i projektet Margrethe Boje, hvad det nu lige var, ham Moses stod for i Bibelen. Det er ingen tilfældighed, at det er Det Gamle Testamentes vel nok mest markante skikkelse, der nu fører de besøgende ind i bibelhistorien i Kirkeskoven. Foto: Simon Carlson

»Vi ville gerne lavet noget, der fortalte hele bibelhistorien, og så skal der jo være en diversitet i det, Så det bliver en anvendelig skov for folk. Vi har taget noget fra Det Gamle Testamente og noget fra Det Nye Testamente, som kan noget forskelligt. I Det Gamle Testamente forsøger Gud jo at tale til mennesket og få dem til at gøre det rigtige. Det går ikke vildt godt, så i Det Nye Testamente gør han det selv. I det ligger der jo også, at Gud med Jesus handler i verden som en forsoning ved selv at blive menneske,« siger Susanne Marie Park Dahlgaard.

Hun uddyber, da stien går forbi den plads, hvor stalden, som Jesus fødes i, er ved at blive bygget. 

»At Jesus bliver født i en stald og af en fattig kvinde, er med til at bære fortællingen en værdiomvæltning. Guds søn kom ikke til verden i pomp og pragt. Han blev født i en stald og er en fattig kvinde, og det er med til at bære fortællingen om, at det der egentlig er storhed; det er at tjene hinanden. Jesus han tjente ydmygt, og det er det, Bibelen peger på, at vi også skal gøre. Magt og storhed viser sig, når vi tjener hinanden. Gud viser sin almægtighed i verden ved faktisk at give afkald på sin almægtighed.« 

Nok til alle

Vandringen i Bibelen byder også på muligheden for små afstikkere og en stund til eftertænksomhed. Der er sat bænke op i et hjørne af skoven, hvor man kan suge udsigten og årstidernes indvirkning på agerjorden til sig som en påmindelse om, at livet er flygtigt. 

Ruten rundt i skoven er cirka 600 meter lang. På den strækning kan man naturligvis ikke nå at komme rundt i alle afkroge af Bibelen, men med skulpturerne indbyder skoven nu til at blive en større del af Ørsted Kirkes arbejde. 

Børnegudstjenester, vandregudstjenester og konfirmationsforberedelse med skulpturerne som ramme er blandt andet tankerne. 

Skulpturen af bespisningsunderet er samtidig en kærkommen lejlighed til at sætte sig ned og eventuelt dele sin medbragte mad med hinanden. Foto: Simon Carlson

Samtidig er ambitionen, at skoven nu i højere grad skal invitere folk ind under trækronerne. 

»Folk i byen er jo meget positive over for projektet, så jeg synes på alle måder, at det er noget, der styrker vores fællesskab herude, og viser hvad vi kan. At vi kan lave ting, som giver folk noget vi kan bruge. Som den her skov. Den er jo så lille, men her er så smukt,« noterer menighedsrådsformand Marianne Boje. 

Vores tur slutter ved en lysning, hvor skulpturen bygger på bespisningsunderet. Fortællingen om hvordan Jesus mætter fem tusind munde med to fisk og fem brød. 

»Det er et klart signal fra Gud om, at der er nok til alle, hvis vi blot deler med hinanden. Værsgo at sætte jer tilrette,« står der på skulpturen. 

Det taler vi om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens østjyske tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.