Fra spæd garage-start til omsætning på 250 millioner
Deltagerne på et seminar for iværksættere på Vandrehjemmet i Ebeltoft fik tre gode råd med vejen
Siden Thomas Hanberg Hansen tiltrådte som direktør for EBIC har han haft en mission, nemlig i langt højere grad at åbne de smukke rammer på vandrehjemmet i Ebeltoft for flere kursus- og konferenceaktiviteter. I sidste uge tog han for alvor hul på planerne, da han i samarbejde med Martin Christensen, iværksætter og fra Dråby, inviterede 35 iværksættere fra hele Danmark til et udviklingsseminar.
Begge brænder for udvikling og iværksætteri, og de to dages ophold på toppen skal hjælpe deltagerne til at udvikle virksomhederne og sætte gang i deres involvering i fremtidens udvikling.
»Det er virkelig vigtigt, at vi bakker op om udviklingen af fremtidens virksomheder og deres stemme i fremtiden – ikke kun lokalt, men også nationalt,« udtaler Thomas Hanberg Hansen, som sammen med sin makker havde sørget for fornemt besøg.
»Netop derfor har vi sammen med IVN (Iværksætternetværk, red.) sammensat et intensivt program for de her mennesker og deres virksomheder, hvor de blandt andet bliver inspireret af Jesper Theil Thomsen, CEO for Soundbox.«
Martin Christensen er stifter af IVN A/S, som er et netværk af iværksættere på Facebook med mere end 100.000 medlemmer.
»Vores ide med de her dage er at bringe iværksættere sammen. Både for at de kan møde hinanden, danne netværk, få ny inspiration - og få tid til at videreudvikle på deres egen virksomhed. Det er første gang, vi afvikler det, og vi er mere end tilfredse med, at så mange fra hele landet deltager.«
Uundværligt netværk
Det helt store trækplaster var 28-årige Jesper Theil Thomsen, som tilbage i 2015 stiftede firmaet Soundboks sammen med gymnasievennerne Christoffer Nyvold & Hjalte Emilio Wieth. De skulle på Roskilde Festival og manglede en højtaler, der kunne spille højt. De byggede den hjemme i garagen, og det viste sig, at de ikke var de eneste, der kunne bruge sådan en. De satte en håndfuld til salg, men efterspørgslen var så overvældende, at det gik op for dem, at her havde de ramt helt rigtigt.
I dag er der over 50.000 soundboks-ejere i over 40 lande, og virksomheden med flere end 100 medarbejdere har for alvor fået hul på det tyske og amerikanske marked.
»I begyndelsen byggede vi bare højtalere til andre som os, der gerne ville slippe for at bekymre sig om holdbarhed og ydeevne. Da vi så fandt en metode til at lave et udtageligt batteri, der kunne få festen til at vare hele festivalen, vidste vi, at vi havde fat i noget helt unikt. Vi besluttede at gå hele vejen. Vi kaldte os SOUNDBOKS, lånte penge, købte materialer til 400 højtalere og fik nogle annoncer online. Salget tog fart, især inden for kredsen af Roskilde-gængere. Vi samlede 24 venner og arbejdede dag og nat i to uger i et lille lagerlokale og leverede de sidste højtalere til kunderne på festivalen.«
Siden er det gået slag i slag, og Jesper Theil Thomsen må sammen med sine venner i dag betegnes som succesfulde iværksættere.
Ifølge Dailywatch havde Soundboks i 2021 en omsætning på knap 250 millioner kroner. Det gav et driftsresultat på 16,7 millioner.
Jesper Theil Thomsens viden og erfaringer bruger han gerne til at inspirere andre, og derfor havde han taget turen til Ebeltoft på Toppen.
»Grunden til, at jeg tager helt herover for at og komme og holde oplæg uden at få en krone for det, er jo, fordi jeg i virkeligheden selv i mine spæde iværksætterår blev formet af netop Martins netværk IVN, så jeg ved, hvor meget sådan noget betyder.«
Han kom med tre gode råd til dem, der vil starte noget op selv:
»Først og fremmest, så skal man kaste sig ud i det. For det andet skal man ikke være bange for at bede om hjælp, og heller ikke at fortælle andre om sin ide. Vi spurgte utroligt meget om hjælp, og vi var ikke nået hertil uden netværk og gode råd. For det tredje er det helt essentielt at finde de rigtige personer at gøre det sammen med.«
På skoleskemaet
I 2020 toppede antallet af nye iværksættere, da 23.200 startede en ny virksomhed. Stigningen gælder ikke mindst de 18-29-årige, hvor 4.900 valgte iværksættervejen i 2020, en stigning i den aldersgruppe på 62 pct. i forhold til 2010. Og hvis det står til Jesper Theil Thomsen, så bør iværksætteri være på skoleskemaet.
»Vi startede kun, fordi vi havde et fag i gymnasiet, der hed innovation, hvor vi fik lov at bruge skoletiden på at udvikle egne virksomheder. Jeg kan i hvert falde tælle fire andre fra det fag, som i dag har virksomheder med over 50 medarbejdere. Jeg har ingen uddannelse, men at være iværksætter er en lige så farbar vej, som at tage en uddannelse, og jeg mener, vi skal gøre det lettere for unge - ja, i virkeligheden alle - at starte op.«
IVN er et netværk for iværksættere. Som medlem får man blandt andet adgang til små faciliterede netværksgrupper, det store iværksætternetværk og events over hele landet. Der er fokus på netværk, fællesskab, salg, sparring og viden. IVNs mål er at gøre det nemmere og billigere at være iværksætter og tilbyder derfor hjælp til f.eks. momsregnskab, jura, regnskab. Det er også muligt at deltage i et fysisk og meget lokalt netværk.