Planer om nyt sportsanlæg møder modstand
Naboerne til Festpladsen har indsendt flere høringssvar med bekymringer om især lysforurening fra projektører og adgang til pladsen
En kreds af beboere i området omkring den gamle festplads i Ebeltoft har overfor kommunen protesteret mod planer om opstilling af lysmaster i forbindelse med etablering af et sportsanlæg, der skal rumme bowls- og shufflebaner samt et nyt klubhus.
Det er foreningen Ebeltoft Firma- og familieidræt (EFFI), der har ansøgt kommunen om lov til at opstille seks lysmaster, som skal være fem meter høje, og det kræver en dispensation fra lokalplanen.
Foreningen ønsker tilladelse til belysning i tiden fra 7 morgen til 22 aften alle ugens dage, men både udsigten til lysmaster og etablering af banerne giver bekymringer for naboerne.
Et af høringssvarene kommer fra Hanne og Bjørn Helmer, som forklarer:
»For os naboer til festpladsen kan belysningen og de medfølgende aktiviteter året rundt give en uheldig forringelse af livskvaliteten. Dette vil desuden give en forringelse af de pågældende ejendommes værdier - en forringelse, der ikke gives erstatning for. Der har i flere år på pladsen været baner til petanque, og her har spillerne klaret sig uden kunstigt lys, så hvorfor er det nødvendigt nu?«
De protesterer også imod, at en væsentlig del af pladsen vil blive afspærret med hegn rundt om bowlsbanerne.
»For en lang række borgere fra området øst for festpladsen vil det give en begrænsning i deres adgang til Aktivitetshuset, petanquebanerne samt ikke mindst busholdepladsen ved Nørre Allé. Hertil kommer, at der vil blive problemer ved børnenes anvendelse af kælkebakken, når de nedenfor bakken vil blive mødt af et hegn. I dag benyttes pladsen desuden af hundeejere, da der ikke længere vil være lege- og luftemuligheder, hvor der i dag er en åben plads med asfalt,« siger de og henviser til, at man bør placere sådan aktivitet og planer om sportsanlæg ved Ebeltoft Idrætscenter, hvor der er plads, og i forvejen er opsat lysmaster.«
I strid med lokalplanen
I et andet høringssvar lyder følgende:
»I følge Lokalplan 311 er området udlagt til rekreative grønne områder, parkeringspladser mod vest, udeliv, kulturarrangementer og -aktiviteter. Vedvarende oplysende master bliver ikke beskrevet som tilladt i lokalplanen.«
Vedkommende bag svare henviser også til, at lokalplanen flere steder beskriver, at naboernes udsigt mod vest ikke må hindres, og uddyber:
»Lysmasterne vil være til gene for vores og vores naboers ellers meget flotte og dejlige udsigt med solnedgangen mod vest.«
En anden af de omkringliggende naboer, en beboer på Bakkehegnet, skriver i sit høringssvar til kommunen:
»Fem meter høje lysmaster vil være yderste generende, da mit hus ligger lavere end festpladsen. Så det vil sige, at mit soveværelse, spisestue og stue, som vender ud mod Festpladsen, vil være oplyst hver aften indtil klokken 22. Det kan jeg selvfølgelig ikke acceptere, og jeg mener, det er i strid med lokalplanen. Jeg håber, Syddjurs Kommune tager indsigelserne fra alle naboerne til Festpladsen alvorligt og afviser denne ansøgning.«
Ingen lysforurening
I EFFI er man bevidste om naboernes høringssvar, og selv om arbejdsgruppen bag projektet tager dem til efterretning, så mener de ikke, at naboerne har grund til bekymring.
»Hvad angår adgang til pladsen, så bliver den ikke fjernet. De kan stadig gå herned, for der bliver lavet en gangsti rundt om banerne. Og der er i øvrigt stadig masser af plads her og grønne områder. Her, hvor vi vil lave banerne, er der lige nu en grusplads, som har ligget sådan her i mange år. Det er da bedre at udnytte den til noget, så der kommer liv og aktiviteter herop,« siger John Skovgaard Andersen.
Han forklarer, at grunden til, foreningen ønsker lys, er for at udvide antallet af timer, der kan spilles. Foreningen håber, at bowlsbanen, som kun er den anden udendørs af sin slags i Danmark, kan tiltrække folk fra hele Djursland, Randers, Aarhus og måske endda områder længere væk.
»Med hensyn til lyset, så tror jeg, de (naboerne red.) har misforstået, hvor meget lys, det drejer sig om. Der er lavet en lysspilds-beregning, og den viser, det er uendeligt lidt lys, der rammer udenfor banerne. Og det er jo slet heller ikke meningen, at det skal stå tændt hver dag fra 7-22. Kun når vi bruger banerne. Typisk mellem 17 og 20, vil jeg tro.«
Men den køber de berørte afsendere af høringssvarene ikke. En af dem skriver:
»Jeg vil gerne klage over, at kommunen ikke overholder lokalplanen, der foreskriver ’parklamper’. En projektør til belysning af en sportsbane kan på ingen måde høre under kategorien parklampe. Hvis der gives tilladelse, vil jeg fra huset se ud over nogle projektører, og jeg stoler ikke på, at der ikke vil komme lysforurening.«
Punktet om dispensation til at opsætte lysmaster på Festpladsen var på Erhvervs- og Planudvalgets møde 17. maj. Her indstillede administrationen til at godkende ansøgningen:
»På baggrund af de udarbejdede lysberegninger samt festpladsens placering i et byområde, hvor der i øvrigt må forventes kunstig belysning efter mørkets frembrud, vurderer administrationen, at de valgte parklamper/lysmaster kun i meget lille grad vil påvirke det omkringliggende område med spildlys.«
Punktet blev desværre udskudt. I følge formand for udvalget Kasper Kolstrup Møller (K) skyldes det udelukkende mangel på tid, og beslutningen vil blive truffet på næste møde i juni, fortæller han.
Om det falder ud til fordel for naboerne eller EFFI, må vi derfor vente med at se.