Byråd bombarderet i havnesag: Nu sætter udvalg en grænse -kritiseres for at ville »jappe« den igennem

Forligspartier vil forsøge at nå væld af foretræder og politisk behandling af havnesagen inden sommerferien.

Artiklens øverste billede
Indtil videre har der kun været ét foretræde, hvor man var positivt stemt overfor havneudvidelsen. Det var, da Aarhus Havn talte til Teknisk Udvalg. Foto: Danni Paulsen

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) har bedyret, at han vil have sat politisk punktum i sagen om udvidelse af Aarhus Havn inden sommerferien. 

Men et væld af ønsker om foretræde for Teknisk Udvalg har gjort det svært. 

Onsdag var Teknisk Udvalg derfor nødt til at blive enig om den videre proces. Udvalget blev enig om at lukke for adgangen til at få foretræde, for det er væltet ind med foretrædeønsker. Fredag lød antallet på i alt 75, og 50 mangler fortsat at besøge udvalget. 

Meningen var, at man skulle kunne bede om fortræde, så længe sagen blev behandlet i udvalget, men nu bliver der lukket for tilmeldinger søndag d. 21. maj kl. 23.59. 

Noget, som udvalget ikke kunne blive enig om, var, at der skal et udvidet udvalgsmøde til på mandag for at få afviklet så mange foretræder som muligt. Et forsøg på at nå at få sagen igennem inden sommerferien. 

»Jeg deler ikke havnepartiernes (S, K, SF og V, red.) ambition om at skulle nå den her deadline, som er helt hen i vejret. Det er et mærkeligt pres at lægge på så stor og vigtig en sag. Jeg synes, vi skal tage os god tid til at få behandlet sagen og ikke jappe det igennem,« siger Jakob Søgaard Clausen, Danmarkdemokraterne, og kritiserer partierne bag havneforliget for at ville have sagen ud af verden. 

»Det virker, som om man bare vil have det overstået. Jeg mener ikke, at det er realistisk at nå det, hvis det skal gøres ordentligt.«

For danmarksdemokraten er én ting at få foretræderne afviklet. En anden er, at der skal være tid til at få en række spørgsmål besvaret og sagen politisk drøftet. Det, frygter han, bliver presset igennem. 

»Man skal huske, at den politiske del har faktisk ikke fyldt særligt meget. Processen har kørt længe, men det har været i forhold til borgernes indvendinger og forsøget på inddragelse. Nogen formel politisk behandling har der ikke været. Derfor synes jeg, at det politiske skal have tid til at fylde. Det vil være mest tro overfor borgerne, at vi bruger tid på at sætte os ind i tingene og får svar på de spørgsmål, der er opstået.«

Indtil videre er det blot besluttet at forlænge mandagens udvalgsmøde med halvanden time. Det ser udvalgsmedlem Gert Bjerregaard (V) ikke noget odiøst i. 

»Jeg har været i politik i mange år og har haft sparerunder, hvor vi skulle håndtere op mod 200 foretræder og tage hele dage ud af kalenderen til det. Det her handler ikke om at jappe det igennem, men om at tilgodese alle. Så må vi være lidt fleksible,« siger han. 

For ham handler processen frem mod sommerferien om, at havnesagen ikke skal have konsekvenser for de mange andre sager, der også skal behandles i Teknisk Udvalg. 

»Det handler om anstændighed. Jeg kan ikke leve med, at vi udsætter andre sager, som også har krav på en hurtig og smooth behandling. Det vil jeg ikke være med til. Så må vi påtage os at møde ind lidt mere, og det er altså ikke unormalt, at der lægges ekstra møder ind i kalenderen, for der er historisk altid pukler inden jul og sommerferien. Det, håber jeg, at alle partier vil prioritere.«

I kunne vel bare udskyde havnesagen til efter sommerferien i stedet for de andre sager?

»Der skal ikke gøres forskel. Alle skal kunne have en forventning om, at deres sager bliver behandlet i den rækkefølge, de kommer ind. Det gælder havnesagen, men også den lille lokalplan med seks rækkehuse. Hvis vi begynder at prioritere efter, hvad vi finder vigtigst, så kommer det til at sejle. At udskyde havnesagen vil være at nedprioritere den. Det er faktisk det, nej-siden vil, og det er ikke rimeligt.«

Om havnesagen når at blive behandlet inden sommerferien, er der ingen, der tør spå om. Det afhænger af, hvor mange yderligere foretrædetilmeldinger der løber ind frem til fristen på søndag. 

Sidste møde i byrådet forventes at være 21. juni. 

Hvis man ønsker foretræde for Teknisk Udvalg i havnesagen, kan man finde information herom her.

Det taler vi om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens østjyske tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.