Undgår klamme skoletoiletter

Artiklens øverste billede

Mange forældre kender nok situationen: Børnene sørger for at gå på toilettet lige inden de skal i skole, og lige så snart de kommer hjem, drøner de ud på toilettet igen. Nu dokumenterer en undersøgelse, at rigtig mange danske skoleelever netop holder sig hele dagen, fordi skolens toiletter er for ulækre.

Toiletterne er i stykker, de lugter, og der mangler ofte både sæbe, toiletpapir og papirhåndklæder. Det konkluderer forskningsprojektet Hi Five, som har foretaget en undersøgelse blandt 8443 elever i 0.-8. klasse på 43 skoler.

Eleverne har svaret på spørgsmål om deres opfattelse og brug af skoletoiletterne. Det er især de yngste elever i folkeskolen, der har oplevet, at toiletterne på skolen er ulækre. Knap halvdelen - 49 procent af drengene og 40 procent af pigerne i 0.-4. klasse - angiver, at skoletoiletterne ofte eller altid har været ulækre den seneste uge, mens det gælder for henholdsvis 39 % af drengene og 35 % af pigerne i 5.-8. klasse. Det er altså betragtelige andele af eleverne, der oplever, at skoletoiletterne er ulækre, og drengetoiletterne synes særligt ramt.

De dårlige toiletforhold betyder, at nogle børn bevidst undgår at spise og drikke i løbet af skoledagen for at undgå eller udskyde toiletbesøg. Eleverne i undersøgelsen er også blevet spurgt, om de benytter toiletterne, og hertil angiver knap hver tiende dreng og 6 procent af pigerne i 0.-4. klasse, at de ikke benytter skolens toiletter.

Det er særligt de ældste elever, der går og holder sig. Omkring en femtedel af både drengene og pigerne i 5.-8. klasse oplyser, at de ikke går på toilettet på skolen.

Det kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser for børnene, når de holder sig hele dagen. På kort sigt kan det medføre mavesmerter, hovedpine, ubehag, og koncentrationsbesvær, og på længere sigt øger det risikoen for funktionsforstyrrelser i urinblæren og tarm.

Hvis eleverne bevidst undgår at bruge skoletoiletterne, reduceres sandsynligheden desuden for, at de vasker hænder i løbet af en skoledag, og risikoen for spredning af smitsomme sygdomme øges.
Bliv ven med Lokalavisen.dk på Facebook, og få vores tophistorier på din væg - KLIK HER

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.