Konservativ partileder går i brechen for Fregatten Jylland

Lars Barfoed vil kæmpe for, at Fregatten Jylland får 4 årlige statsmillioner

Artiklens øverste billede
Fregattens direktør Benni Blæsild udpeger et af steder på det gode skib for Lars Barfoed, hvor forfaldet er tydeligt

"Det er et meget fattigt land, der ikke passer på sin kulturarv," lød det fra tidligere minister og nuværende konservativ partileder Lars Barfoed, da han havde afsluttet torsdagens rundtur på Fregatten Jylland med blandt andet Fregattens direktør Benno Blæsild og bestyrelsesformand Jørgen Brøgger som turguides.

Direktør for Fregatten Jylland, Benno Blæsild (th.), viser Lars Barfoed, hvordan forrådnelsen af Fregatten meget tydeligt tager til i takt med, at det beskyttende lag bronze forvitrer.

Et lille beløb

Her havde Lars Barfoed ved selvsyn kunnet konstatere, at det har en kontant pris at bevare et stykke Danmarkshistorie.

"Fire millioner årligt til at vedligeholde Fregatten Jylland er et meget beskedent beløb set i sammenhæng med de øvrige tal, vi ellers jonglerer med på Finansloven," slog Lars Barfoed fast overfor Adresseavisens udsendte efter rundturen, hvor han gav håndslag på at ville kæmpe kampen for Fregatten Jylland, når de kommende finanslovsforhandlinger begynder .

Lars Barfoed lovede Fregatten Jyllands ledelse, at han vil kæmpe for en årlig finanslovsbevilling på det ønskede beløb fra 2014.

Vigtigt for selvforståelsen

"1864 er så markant et år i vores historie og i vores selvforståelse som nation, at vi selvfølgelig skal gøre alt for at bevare et af de vigtigste arvestykker, så også kommende generationer kan få glæde af den viden, som udgår fra Fregatten Jylland. Næste år er det 150 år siden, så vi kan ikke være andet bekendt end at bevilge pengene," fortsatte en tydeligvis tændt konservativ partileder, der kunne fortælle, at han havde været på besøg som privatperson et par gange tidligere på det gamle træskib i Ebeltoft Havn, der i parantes bemærket ikke hverken et statsanerkendt museum eller en statslig institution, men selvejende.

Positiv drift

Fregatten Jylland har en positiv drift. Et årligt overskud i omegnen af en halv million viser, at denne side af sagen er okay. Men beløbet er ikke stort nok til det årlige vedligehold.

På dette års Finanslov har regeringspartierne sammen med Enhedslisten afsat to mio. kroner til Fregatten Jylland, men beløbet skal op på det dobbelte, hvis det skal batte af noget, slog både Benno Blæsild og Jørgen Brøgger fast. Frem til 2013 havde Fregatten fået 4 mio. kroner i såkaldt midlertidige bevillinger fra staten.

“Sætter i banken”

"Det er sådan, at den vedligeholdelse, vi ikke har penge til at lave i år, den sætter vi i banken til næste, og det bliver med renters rente billedligt talt," som Benno Blæsild formulerede til den konservative partileder, mens han viste Lars Barfoed, hvor galt det står til flere steder på skibet med blandt andet træet, der simpelthen rådner op.

"Vi kan sagtens skaffe pengene til konkrete projekter, som den beskyttende tagkonstruktion, vi snart går i gang med at montere over skibet," fortalte Benno Blæsild.

"Taget har vi fået bevilget 5 mio. kroner til fra AP Møllers Fond, men denne og andre fonde bevilger ikke penge til den årlige vedligeholdelse, og det er derfor vi er så afhængige af, at der er politisk forståelse på Christiansborg for, at Fregatten Jylland har brug for fire årlige millioner til den del."

Fregatten Jylland har også et tørdok-projekt i støbeskeen og er netop gået i gang med at søge penge til forprojektet.

Det endelige projekts færdiggørelse ligger mindst 5-6 år ude i fremtiden, kunne Benno Blæsild fortælle.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.