Der er brug for løsninger på Aarhus' største problem
Ungdomsarbejdsløsheden i vores by er alt for høj. Det er ganske enkelt spild af unge menneskers drømme, ambitioner og muligheder for at bidrage. Imens krisen er ved at stilne af og de generelle arbejdsløshedstal er i forbedring, er det nu helt åbenlyst, at vi står med et enormt problem med det store antal af unge mennesker på kontanthjælp.
Der er hjælp på vej fra de nye beskæftigelsesreformer og byrådets prioritering af bedre støtte og vejledning. Beskæftigelsesforvaltningen bør også prioritere ressourcer fra det generelle arbejde med arbejdsløse til de unge arbejdsløse. Men det store problem er, at der stadigvæk mangler job. SF i har i den senere tid fremlagt en række konkrete initiativer, der kan være med til at sikre disse:
Vi peger på, at der skal bygges 1500 nye ungdomsboliger og familieboliger via de indtægter kommunen får fra salg af grunde til de almene boligforeninger. Det vil skabe mange nye job og lærepladser til unge.
Vi vil anvende rotationsordninger til at give nyuddannede en fod inden for på arbejdsmarkedet imens fast personale bliver opkvalificeret.
Vi vil styrke samarbejdet mellem det private erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner og kommunen så viden og styrkepositioner i endnu højere grad bliver til beskæftigelse.
Aarhus er netop blevet udråbt til at være Danmarks førende kommune inden for velfærdsteknologi og på Alexander Instituttet og på Aarhus Universitet er de førende inden for samme emne. Næste naturlige skridt må være at tiltrække virksomheder samlet i en ny klynge inden for velfærdsteknologioverskriften. Det kan både skabe nye produktionsjob og arbejdspladser til unge med lange uddannelser.
Højrefløjen i Aarhus har ingen løsninger. De snakker om en beskæftigelsesreform, men har ikke et eneste bud på hvad reformen skal indeholde. Tværtimod ligger de op til at hælde mere benzin på bålet, da udsigten til ufinasierede skattelettelser for 200 mio. kr. vil betyde en enorm fyringsrunde i kommunen. Samtidig vil højrefløjen fjerne kravet om, at virksomhederne skal have lærlinge ansat når de arbejde for kommunen.
Ungdomsarbejdsløsheden er min generations største trussel mod velfærdssamfundet. Der er ikke brug for nye sparerunder og færre krav om lærlingepladser, men for investeringer i nye jobs og for flere jobåbninger både på det offentlige og det private arbejdsmarked.