Endelig hjælp til dig med irriteret tarm

Artiklens øverste billede
Diætisten giver gode råd mod irriteret tarm. Modelfoto: mostphotos.com

Er du en af de 15 procent danskere, der af lægen har fået diagnosen irriteret (tyk)tarm, er der endelig god hjælp at hente. Hidtil har du måttet leve med generende symptomer som oppustethed, kvalme, forstoppelse, diarré, luft eller smerter i maven og stort set ingen mulighed for behandling.
Australske forskere har identificeret en række fødevarer, der påvirker den irriterede tarm, så en klinisk diætist med uddannelse og erfaring i diæten kan reducere de fleste af dine symptomer.
Det er fødevarer, der kaldes FODMAPs, hvilket er en forkortelse for Fermenterbare (forgærende) Oligo-, Di-, Mono- og (And) Polyoler. Det er små molekyler, der bl.a. findes i visse brødtyper, bælgfrugter som linser og kikærter, mælkeprodukter, visse frugter og grøntsager og nogle typer sukkerfrit slik.

Egen indsats

Hvad kan du selv gøre inden første besøg hos diætisten?
Drop mælk, brød og sukker, der er typiske symptomgivere (der er ganske vist ingen FODMAPS i sukker – men i det, sukkeret følges med, f.eks. mel).
Ved dit besøg hos diætisten undervises du i, hvilke fødevarer, der indeholder FODMAPs, så du kan undlade at spise dem i en periode. På den måde får din tarm den ro, den har brug for. Typisk 2-4 uger, hvorefter du kan begynde at spise nogle fødevarer, der indeholder FODMAPs, for at se, hvilke du tåler, og hvilke du får symptomer på.
De fleste, vi møder i klinikken, mærker bedring efter 14 dage, mens nogle behøver lidt længere tid. Ikke to tarme er ens, som vi plejer at sige.

Hjælper med alternativer

Hvordan kan du få din mad til at smage, når der er FODMAPs i løg, hvidløg og bouillonterninger? Eller hvad med din yoghurt om morgenen?
Her kan diætisten hjælpe med gode alternativer. I tabellen er enkelte af dem.
Eksempelvis anbefaler jeg ofte laktosefri yoghurt med lidt jordbær og lidt mandler på til morgen. Eller omelet med æg, skinke og tomat. Løget kan erstattes med den grønne top fra porren, og kapers og soja kan give den salte, fyldige bouillonsmag til gryderetten.
Velbekomme.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.