Endelig hjælp til dig med irriteret tarm
Er du en af de 15 procent danskere, der af lægen har fået diagnosen irriteret (tyk)tarm, er der endelig god hjælp at hente. Hidtil har du måttet leve med generende symptomer som oppustethed, kvalme, forstoppelse, diarré, luft eller smerter i maven og stort set ingen mulighed for behandling.
Australske forskere har identificeret en række fødevarer, der påvirker den irriterede tarm, så en klinisk diætist med uddannelse og erfaring i diæten kan reducere de fleste af dine symptomer.
Det er fødevarer, der kaldes FODMAPs, hvilket er en forkortelse for Fermenterbare (forgærende) Oligo-, Di-, Mono- og (And) Polyoler. Det er små molekyler, der bl.a. findes i visse brødtyper, bælgfrugter som linser og kikærter, mælkeprodukter, visse frugter og grøntsager og nogle typer sukkerfrit slik.
Egen indsats
Hvad kan du selv gøre inden første besøg hos diætisten?
Drop mælk, brød og sukker, der er typiske symptomgivere (der er ganske vist ingen FODMAPS i sukker – men i det, sukkeret følges med, f.eks. mel).
Ved dit besøg hos diætisten undervises du i, hvilke fødevarer, der indeholder FODMAPs, så du kan undlade at spise dem i en periode. På den måde får din tarm den ro, den har brug for. Typisk 2-4 uger, hvorefter du kan begynde at spise nogle fødevarer, der indeholder FODMAPs, for at se, hvilke du tåler, og hvilke du får symptomer på.
De fleste, vi møder i klinikken, mærker bedring efter 14 dage, mens nogle behøver lidt længere tid. Ikke to tarme er ens, som vi plejer at sige.
Hjælper med alternativer
Hvordan kan du få din mad til at smage, når der er FODMAPs i løg, hvidløg og bouillonterninger? Eller hvad med din yoghurt om morgenen?
Her kan diætisten hjælpe med gode alternativer. I tabellen er enkelte af dem.
Eksempelvis anbefaler jeg ofte laktosefri yoghurt med lidt jordbær og lidt mandler på til morgen. Eller omelet med æg, skinke og tomat. Løget kan erstattes med den grønne top fra porren, og kapers og soja kan give den salte, fyldige bouillonsmag til gryderetten.
Velbekomme.