Kun med kondom slår til i Kolding

I de næste to uger lægger kampagnen Kun Med Kondom vejen forbi ungdomsuddannelser, butikker og diskoteker i Kolding kommune

Artiklens øverste billede

 "Mere end hver fjerde ung på 25 år har haft en sexsygdom - kun med kondom er I alene i sengen". Sådan lyder budskabet de næste to uger til unge i Kolding Kommune. Bag budskabet, plakater og kondomuddeling står blandt andre Natteravnene, IBC og Kolding Misbrugscenter.
De er dermed alle en del af den landsdækkende Kun Med Kondom-kampagne, der ruller i uge 37 og 38.
"Tallene går i den rigtige retning. Færre unge bliver smittet med klamydia og især fyrene tager ansvar og har kondom med", siger specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen, Niels Sandø.
"Men der er stadig alt for mange smittede. Vi kan også se, at der er dobbelt så mange piger som drenge, der synes, at det er så svært at foreslå kondombrug, at forespørgslen udebliver. Det tyder på, at der er behov for at aftabuisere kondombrug og slå fast, at kondom er en almindelig del af et ungdomsliv, uanset om man er en ung kvinde eller mand", fortsætter han.
Det er nye tal fra Statens Serum Institut, der viser, at antallet af klamydiasmittede falder for tredje år i træk. Samtidig har Sundhedsstyrelsen spurgt 1.114 unge mellem 18 og 25 år om deres brug af kondomer og viden om sexsygdomme. I undersøgelsen siger 16 procent af drengene, at det er svært at foreslå brug af kondom og derfor sjældent får det gjort. Hele 31 procent af pigerne siger, at det er svært.

Smittet uden symptomer

For selv om klamydiatallet falder, er det stadig vigtigt at få kondomet rullet på, lyder det fra Sex & Samfund, der koordinerer den lokale del af kampagnen. Søren Ingemann Zinck, projektleder i Sex & Samfund, siger:
"Du kan ikke se, om den nye sexpartner har klamydia. Vedkommende ved det måske heller ikke selv. Derfor skal du bruge kondom og beskytte dig".
91 kommuner står klar til at møde de unge i deres hverdag på skoler, diskoteker, biblioteker og fitnesscentre med en opfordring til at tage ansvar og rulle kondom på. For første gang deltager også de såkaldte RubberCops – unge frivillige, der deler kondomer ud i eget netværk.
"Den lokale opbakning er vigtig. Den er med til at vise, at kondomer er noget, vi godt kan tale om. Forældre kan også gøre en forskel. De kan lægge kondomer i køkkenskuffen, tale med den unge om sikker sex eller opfordre til, at de taler med andre, fx deres læge. Herudover kan man henvise til oplysnings- og rådgivningstilbud på nettet, for eksempel netdoktor.dk, aidslinien.dk eller sexlinien.dk", siger Søren Ingemann Zinck.
Man kan finde kampagnen på www.facebook.com/kunmedkondom

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.