Ondskaben vokser videre i Ny Hammersholt

Parret bag ’Skrig Under Vand’ er klar med tredje del

Artiklens øverste billede
Jeanette Øbro og Ole Tornbjerg er klar med endnu en opfølger fra deres succeskrimi 'Skrig under vand'. Alle foto: John Jessen Hansen

Mange går rundt med en forfatterdrøm spirende i maven, men kun få formår at gøre drømmen til virkelighed - og med succes.

Den succes har hillerødparret Øbro og Tornbjerg oplevet, efter de i 2010 vandt Politikens Store Krimikonkurrence med 'Skrig Under Vand', som har solgt i over 70.000 eksemplarer.

Siden da har parret kunnet leve af at fordybe sig i ondskaben, og de er nu klar med tredje bind i serien om Katrine Wraa, 'Evas Sidste Nat'.

Denne gang er handlingen rykket til Rusland - og parret har derfor givet sig i kast med en kæmpe research:

"Vi har læst flere hyldemeter bøger om KGB og Den Kolde Krig. Samtidig har vi talt med Hans Jørgen Bonnichsen, og med russiske journalister og forfattere da vi i en periode boede i en legatbolig i Sankt Petersborg. Jeg var tilbage sidste efterår, hvor jeg tog til Moskva og talte med kritiske journalister og NGO'er og oplevede Sibirien," fortæller Jeanette Øbro Gerlow.

"Vi har altid haft en fascination af den Kolde Krig og det enorme skift, der var så tæt på os. Samtidig ville vi i denne tredje del undersøge den ideologiske, systemiske ondskab. I 'Skrig Under Vand' undersøgte vi individets ondskab, mens den organiserede ondskab var centrum i 'Djævlens Ansigt'," forklarer Ole Tornbjerg.

Har noget på hjerte

Den store research betyder også, at parrets krimier ikke bare er tom underholdning:

"De skal selvfølgelig være underholdende og spændende, men læseren skal også mærke, at vi har noget på hjerte. Vi vil gerne gøre læseren lidt klogere og give noget stof til eftertanke," siger han.

I krimien præsenterer de en ny bikarakter, som er dokumentarist - og her behøvede researchen ikke være så tung. Ole Tornbjerg arbejder nemlig med dokumentarfilm ved siden af forfatterskabet.

"Så vi har trukket på min baggrund og min viden omkring udfordringerne inden for branchen. Samtidig er vi inde i lidt af en guldalder for dansk dokumentar, og den energi er smittet af på hans karakter."

Fordel at være to

Parret har lige fra starten haft ideer til tre bind i serien om Katrine Wraa, og de bruger i høj grad det, at de er to om at skrive sammen, til at udvikle og arbejde videre på plottet og karaktererne.

I første omgang snakker de sig ind på ideerne, researcher og udvikler karaktererne. De skriver biografier om personerne og starter med en tre siders skitse over plottet. Så begynder arbejder med at dele op i kapitler og scener og finde hovedpersonens storyline - eller det de kalder historiens motorvej. Så bliver de forskellige scener og kapitler fordelt imellem dem, og de læser med på hinandens tekster undervejs, bytter rundt og flytter rundt på kapitler og scener for at skabe endnu mere suspense.

"Det er helt klart en fordel for os at være to. Vi har en kompleks plotstruktur med meget at holde styr på. Så kan vi hjælpe hinanden med at få fulgt op på alt det, vi har sat i gang tidligere i bogen," siger Ole Tornbjerg.

"Hvis jeg får en idé, kan den udvikle sig til noget andet, når jeg diskuterer den med Ole. Det giver en rigtig god sparring. Samtidig skrotter vi en masse - alt det der virkede så godt fra starten, virker måske ikke alligevel, når det kommer til stykket," supplerer Jeanette Øbro Gerlow.

"Vi er rigtig gode til at diskutere - og det bedste argument vinder. Det handler om at skrive den bedste bog. Man kan godt blive besat af en idé, som det kan gøre ondt at slagte.
Men det er en fordel at vi kører den løbende kvalitetskontrol og bruger hinanden, som andre måske ville bruge en redaktør," siger Ole Tornbjerg.

Jeanette Øbro og Ole Tornbjerg er klar med bind tre i deres populære krimiserie. I den spiller et træ en stor rolle - som vi dog ikke afslører mere om her...

Skrev roman som 22-årig

Drømmen om at blive forfatter er ikke ny for parret. Som 22-årig skrev Ole Tornbjerg en roman, som dog blev afvist af 10 forlag. Jeanette Øbro Gerlow skrev digte og noveller som ung.

"Men jeg tænkte, at man ikke kan leve af at skrive - det var ikke rigtig en mulighed. Men så skete der noget, da Ole begyndte at snakke om det. Jeg havde lyst til at komme tilbage til det," fortæller Jeanette.

'Eva Sidste Nat' udkommer i dag - og allerede nu afslører parret, at de arbejder på en 4'er. Men hvad den skal handle om, er indtil videre en hemmelighed.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.