Oprensning var ikke forgæves

Der er ingen grund til at klage over resultatet af oprensningen af Sorte Sø, mener Cowi. Alle vidste, Sorte Sø ikke ville blive ren i en fart

Artiklens øverste billede
Algevæksten i Sorte Sø skyldes blandt andet fosfor. Meget fosfor giver øget algevækst og kan i sidste ende være skyld i iltsvind.

Da oprensningen af Sorte Sø begyndte, var der en begrundet formodning om, at den fosfor, der var i søen kom fra tidligere tiders udledning.
Der var til gengæld ingen forventning om, at søen ville holde op med at forurene Gudenåsystemet med det samme. Måske vil det aldrig nogensinde ske, forklarer projektleder i Cowi, Kasper Mølgaard.
“Alle vidste godt, at der ville være fosfor tilbage i søen, og ingen har troet på, at søen ville opfylde de krav, der er i dag,” siger han.
Projektlederen mener ikke, at oprensningen var forgæves.
“Det har hele tiden været planen, at vi var nødt til at se på, hvad der skulle ske efter oprensningen. Det har ikke været nytteløst,” siger han.

Urealistisk at nå krav

De krav, der i dag stilles i vandmiljøplanerne, er så skrappe, at det hos Cowi anses for urealistisk, at Sorte Sø nogensinde vil kunne leve op til dem.
“Det har aldrig været en forventning, at leve op til målsætningen i vandplanerne. Det kan slet ikke lade sig gøre med den type oprensning, der er lavet. Måske er kravene endda urealistiske for en sø som Sorte Sø. Succeskriteriet i 2009 var, at afstrømningen skulle blive mindre, men ikke forsvinde. Fosforkoncentrationen ville stadig overskride de krav, der blev stillet. Planen var at komme et stykke ad vejen,” siger Kasper Mølgaard.

Ingen tidshorisont

Såvel i 2009 som nu kan ingen sige hvor lang tid, resultaterne af oprensningen vil være undervejs. Heller ikke Cowi.
“Vi har at gøre med biologiske naturlige forhold i søen, så det er umådeligt svært at forudsige hvor lang tid, der vil gå før der er en synlig effekt, men vi håbede på nogle år på baggrund af erfaringer fra Brabrand Sø. Selvfølgelig forudsat at interne og eksterne faktorer opførte sig som håbet.”
“Så når kommunens politikere i dag klager over resultatet, hvad tænker du så?
”Jeg forstår godt, man er skuffet, hvis man havde regnet med at søen i dag ville være helt ren. Men som det fremgår af projektplanen, var det aldrig forventningen, at oprensningen kunne få Sorte Sø helt i mål. Kun at den ville komme det første stykke af vejen. Søen er faktisk blevet renere med klart vand under de sæsonbetonede alger og en begyndende undervandsvegetation,” forklarer Kasper Mølgaard.
Han er dermed ikke i tvivl om, at Cowi gjorde tydeligt opmærksom på, hvad der kunne forventes af den omfattende oprensning af Sorte Sø.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.