Hvordan førstehjælper du et barn?

Kommune og Brandvæsenet bag kampagne om førstehjælp på børn

Artiklens øverste billede
Beredskabsinspektør Erik Eg Andersen og projektleder Lonni Larsen håber, at plakaten på midtersiderne kommer op at hænge i mange hjem. Foto: Peter Friis Autzen

Hvad gør man, hvis junior har drukket afløbsrens? Skal han kaste det op, eller skal han lade være? Og hvordan giver man et barn kunstigt åndedræt?
Langt fra alle voksne omkring børn har styr på den mest grundlæggende førstehjælp. Det vil Vejle Kommune og Brandvæsenet lave om på. Blandt andet ved hjælp af en plakatkampagne på børnehaverne, som omtalt i sidste uge.
I denne uge følges kampagnen op ved, at plakaten omdeles i 54.700 eksemplarer til husstande i hele Vejle Kommune. Det sker på midtersiderne i Lokalavisen Budstikken Vejle. Plakaten er lige til at hænge op på opslagstavlen, køleskabet eller indersiden af kosteskabet, hvis ikke der er plads andre steder. Så længe alle i husstanden ved, hvor den er, kan den få betydning.
“Vi håber, at plakaten med dens tegninger og vejledninger kan hjælpe de børn og voksne, der er involveret i ulykker. Nogle gange skal det gå meget stærkt, og så et hurtigt råd det, man har brug for,” siger beredskabsinspektør Erik Eg Andersen fra Vejle Brandvæsen.
Lonni Larsen, som er leder projekt Tryg & Sikker Kommune tør ikke sætte tal på, hvor mange ulykker og uheld, der sker på for eksempel børnehaverne.
“Kommunen involveres jo kun, hvis ulykkerne er omfattet af vores forsikring. Og det sker sjældent. Men det her handler ikke så meget om, hvor mange ulykker der sker - men om, at alle er bedst muligt forberedt, når det sker,” siger hun.

Hvert år bringes der over 23.000 mennesker ind på skadestuen i Vejle. Sygehuset kan ikke oplyse hvor mange af dem, der er børn. Foto: Region Syddanmark

Mange skader

Hvert år kommer tusindvis af mennesker - både børn og voksne - til skade på måder, hvor der er brug for førstehjælp.
På skadestuen i Vejle kan man på grund af et nyt it-system ikke svare på, hvor mange børn, der er blandt patienterne. Men i 2011 kom der 23.470 patienter ind på skadestuen. Tallet var steget en smule fra årene før.
Hovedparten af de tilskadekomne er fra Vejle Kommue. Helt præcist 16.218 - svarende til 69 procent af skadestuepatienterne. Resten kom fra nabokommuner.
Antallet af sadestuebesøg er i øvrigt højest om søndagen. Og der er klart flest ortopædkirurgiske og medicinske skadestuepatienter.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.