Al for langsom behandling af byggesager

Hørsholm Kommune dumper, når det kommer til behandlingstiden af byggesager. 85 kommuner gør det hurtigere end Hørsholm. Formand for Miljø- og Planlægningsudvalget Peter Antonsen indrømmer, at det ikke er godt nok, og det skal der laves om på

Artiklens øverste billede

"Ikke bestået. Og på ingen måde tilfredsstillende". Formand for Miljø- og Planlægningsudvalget Peter Antonsen (T), erkender, at det tager for lang tid, når Hørsholm Kommune skal behandle en byggesag.
I en netop offentliggjort CEPOS-rapport ligger Hørsholm Kommune også i bunden, når det kommer til sagsbehandlingstiden. Med et gennemsnit på 111,5 dage i behandlingstid indtager Hørsholm en 86. plads ud af landets 98 kommuner. Gennemsnittet er på 73,9 dage, og helt i top ligger Læsø med tre dage.
"Det er et problem, som vi har taget fat på at ændre. For det er ikke godt nok, og naturligvis heller ikke tilfredsstillende for medarbejderne i afdelingen," siger Peter Antonsen om den lange sagsbehandlingstid.

Gnaver af stor pukkel

En kombination af et stigende antal byggesager, flere tidskrævende sager samt udskiftning af personale har over tid betydet, at der opstået en for stor sagspukkel. Samtidig kan udvalgsformanden ikke afvise, at afdelingen har været underbemandet.
"Vi er ved at gnave af puklen, men hastigheden er desværre ikke tilfredsstillende," indrømmer Peter Antonsen og fortsætter:
"Men jeg kan slå fast, at hvis vi ikke havde den sagspukkel, så ville vi overholde en tilfredsstillende behandlingstid."
I forbindelse med de igangværende budgetforhandlinger er der et politisk ønske om, at problemet med de lange sagsbehandlingstider bliver løst.
Selve løsningen er ikke fundet. Det skal administrationen nu opstille modeller for, og udvalgsformanden kan endnu ikke give noget kvalificeret bud.
"Vi er nok nødt til at se i øjnene, at det ikke kan gøres med uændret budget. Samtidig kan vi ikke bare øge driftsudgifter - altså ansætte mere personale - fordi vi rammer KL og regeringsaftalens driftsloft og skal finde besparelser andre steder," forklarer udvalgsformanden.

Hos Venstre ser de frem til snarlige forslag fra borgmesteren og udvalgsformanden på, hvordan problemerne kan løses.
"Vi har selv peget på muligheden for øget udlicitering af opgaver. Set med vores øjne har kommunen pligt til at sørge for, at sagsbehandlingstiden er så kort som muligt," siger Venstres kommunalbestyrelsesmedlemmer Anne Ehrenreich og Ove Petersen.

Politiske mål

CEPOS-undersøgelsen har udelukkende taget sagsbehandlingstiden inden for industri- og lagerygninger, men Peter Antonsen vil godt fremhæve, at Hørsholm Kommune  i år faktisk har opfyldt de politisk fastsatte mål i 75 procent af sagerne, og det er 56 dage.
Han gør desuden opmærksom på, at byggesager er opdelt i seks kategorier (anvendelsessager fx carport og skur, tilladelsessager fx enfamilies hus og om-/tilbygning, planlovssager, dispensationssager, vandzonesager og byggelovssager), og der er fastsat forskellige mål for behandlingstiden.
En carport er sat til 14 arbejdsdage og for et enfamilieshus er målet 28 dage.
I 2009 havde Hørsholm Kommune i alt 449 byggesager, hvoraf de 24 var anvendelsessager og tilladelsessager.
For 2013 regner kommunen med at lande på 640 byggesager.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.