Lader I børnene kravle i træer i Skanderborg?

Skanderborg-institutionen Regnbuens samarbejde med en børnehave i Chengdu i Kina har været en øjenåbner for pædagogerne i begge lande

Artiklens øverste billede
Kinesiske Weiwei Wang var i maj måned med Britt Guldborg på arbejde i Regnbuen og på rundvisning i De Røde Løver, Skovtroldene og Elverhøj i Højvangen.

Siden 2012 har den integrerede institution Regnbuen i Skanderborg haft et uformelt samarbejde med den kinesiske børnehave Sweet Grapes Kindergarden i Kina. Det har budt på mange spændende erfaringsudvekslinger og besøg i hinandens institutioner.
"Vi har hørt om meget strenge kinesiske institutioner, som næsten er skoleprægede, men mange kinesiske forældre efterspørger de pædagogiske principper, som vi bruger i skandinavien. Defor vil børnehaverne gerne have flere danske pædagoger på besøg, og vi kan formidle kontakten," siger Britt Guldborg, som selv har været på besøg i Sweet Grapes.
Da hun og kollegaen Marianne Holm Jørgensen fra en institution i Brædstrup i efteråret 2012 troppede op i en traditionel kinesisk børnehave, blev de først og fremmest overraskede over stilheden.
"Børn på 4-5 år sad musestille og foldede papir, og der var kun to voksne til 50 børn. Der var ufatteligt stille, når man tænker på, at der var 800 børn i den børnehave," siger hun.
Selvom børnehaven Sweet Grapes i Chengdu skiller sig meget ud fra de tradtionelle kinesiske børnehaver med sine kun 100 børn og skandinaviske tankegang, er der stadig meget langt fra den børnehave til en dansk børnehave.
"Det kinesiske personale spørger ikke så meget ind til tingene. Vi indså hurtigt, at vi skulle vende tingene på hovedet-for at komme i rigtig diaolog med dem. Da vi gav dem nogle danske pixi-bøger med Kaj og Andrea og bad dem om at læse højt for børnene, blev de forvirrede; Jamen vi kan jo ikke læse dansk, sagde de," husker Britt Guldborg.
De kinesiske pædagoger havde aldrig prøvet at fortælle en historie ud fra billederne i bogen uden at læse teksten slavisk. Episoden var så tilpas mærkeligt og morsom, at isen blev brudt og kineserne pludselig begyndte at spørge om en masse ting.

Pakket ind i vat

Spørgsmålene pressede sig også på, da pædagog-assistenten Weiwei Wang fra Sweet Grapes Kindergarden før sommerferien besøgte Regnbuen i Skanderborg
"Hun var dybt chokeret over, at vi lader vores børn kravle i træer i Regnbuen. Etbarns-politikken i Kina betyder, at sikerheden omkring børnene er alfa- og omega for forældrene. Børnene bliver pakket ind i vat. Derfor har mange unge kinesere aldrig lært at tage fra. .Der sker ofte at en kineser smasker hovedet lige ned i vejen, når han falder, fordi han ikke har lært at tage fra," siger Britt Guldborg.
Weiwei Wang er den eneste af personalet, der taler flydende engelsk, og det bliver nu hendes opgave, at formidle alt, hvad hun har lært på hendes rejse rundt i Danmark videre til kollegerne i Kina.
"Hun gav udtryk for, at det var meget spændende at se og opleve hvordan vi arbejder, passer og underviser børnene i Danmark. Og som hun sagde, så oplevede hun glade, frie og selvstændige børn.," siger Britt Guldborg.
Skulle man få lyst til at besøge Sweet Grapes Kindergarden i Kina, er det muligt at få kontakt til børnehavens danske ansatte Kasper via britt.guldborg@skanderborg.dk Formålet med besøget skal have et faglig udgangspunkt og man skal komme med en form for oplæg/undervisning til det kinesiske personale. Skriv en mail med navn, kontaktoplysninger, samt en kort beskrivelse af hvorfor du gerne vil besøge børnehaven og hvad du kan bidrage med af oplæg/undervisning på engelsk til det kinesiske personale.

Selvom Skanderborg har landets største daginstitution i Hørning med 200 børn, kan vi ikke måle os med størrelsen på de kinesiske børnehaver.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.