Tør sommer afslørede middelalderkirke i kornet

Omridset af en forsvunden ødekirke viste sig på mark ved Virring

Artiklens øverste billede
Omridset af ødekirken på marken ved Virring.

I slutningen af juli viste sig et helt specielt fænomen for landmand Hakon Høgh på hans mark, der ligger øst for Virring ved Skanderborg. Midt i bygkornet viste sig nemlig omridset til en kirke fra middelalderen.
"Jeg kom gående for at se efter flyvehavre, og pludselig stod jeg midt i omridset af kirken," forklarer landmanden, der altid har været klar over, at der havde ligget en kirke på hans mark.
Hakon Høgh, der selv er interesseret i fortiden, kontaktede derfor middelalderarkæolog ved Skanderborg Museeum, Esben Klinker Hansen.
"Vi vidste i forvejen, at kirken havde ligget her, men indtil nu har vi ikke kendt grundplanen og omfanget af kirken," forklarer han.
På bygmarken kunne han tydeligt se, hvordan kornet havde en markant lysere farve, hvor den forsvundne kirke havde ligget. Ifølge middelalderarkæologen er synet af ødekirken i kornet sjældent og kan kun lade sig gøre på somre, der er specielt tørre.
"Det må dreje sig om den nu forsvundne Kejlstrup Kirke, som har ligget øst for Virring i middelalderen. Vi ved meget lidt om Kejlstrup Kirke, for hverken landsbyen Kejlstrup eller kirken nævnes i de skriftlige kilder, som vi kender til, fra middelalderen. Det er først i 1683 at kirken nævnes ”Wed Kedelstrup Kierk” som stedsangivelse," fortæller han, og forklarer at kirken kan være bygget engang i løbet af 1000-tallet.
"Vi er rigtig glade for henvendelsen, fordi det betyder, at vi går fra at vide, at der har været en kirke af en eller anden slags, til at vi nu får en mere præcis viden om kirkens størrelse og udseende," siger Esben Klinker Hansen.
Han fortæller, at opmålingerne viser, at Kejlstrup Kirke var været en lille kirke med rektangulært skib og kvadratisk kor. Skibet har været omtrent 12 meter langt og cirka 7,5 meter bredt, mens koret har været omkring seks meter bredt. Kirkens samlede længde har været på omtrent 18 meter.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.