Her er historien bag gravene

Sammen med arkivleder Poul Nørgaard Jensen er Lokalavisen dykket ned i historien om Antoni Jensen og hans hustru Mette Lauridsen Jensen.

Artiklens øverste billede
Her er førstelærer Antoni Jensen og hans hustru Mette Lauridsen Jensen stedt til hvile med deres søn Viktor i mellem sig. Foto: CSJ

Kommunen efterlyser pårørende eller andre med tilknytning til førstelærer Antoni Jensen, hans hustru Mette Lauridsen Jensen og deres søn Viktor. Kommunen er nemlig ikke længere forpligtet til at vedligeholde deres grave, eftersom det legat, som hidtil har betalt for vedligeholdelsen, nu er opbrugt.

Men hvem var Antoni Jensen egentlig? Lokalavisen Favrskov har sat arkivleder Poul Nørgaard Jensen stævne i Lokalhistorisk Arkiv Hammel-Favrskov for at blive klogere på manden, som var Hammels første og formentlig eneste æresborger.

»Ja, jeg har i hvert fald aldrig hørt at andre, som er blevet udnævnt til æresborger,« siger Poul Nørgaard Jensen, som altså må siges at have ret godt styr på Hammels historie.

Hvad Poul Nørgaard Jensen ikke ved eller kan finde i arkivets dyb, er ikke værd at vide. Nu er han så sprunget i dybet og har fisket spændende viden op om Antoni Jensen og en smule om hustruen Mette Lauridsen.

Antoni Jensen havde en militæragtig, rank, aristokratiske holdning. Foto: Lokalhistorisk Arkiv Hammel-Favrskov

En respekteret herre

Antoni Jensens familie flyttede til Kjellerup, og Antoni kom i lære som bankmand, men sprang fra uddannelsen og endte på seminarium i stedet.

Efter et smut i Livgarden, hvor han blev løjtnant, blev han andenlærer på Sall Skole. I 1899 kom han til Hammel Kommuneskole som andenlærer, men da førstelæreren døde i 1904, overtog han jobbet som førstelærer, hvilket i princippet svarer til en skoleinspektør.

»Antoni Jensen var et meget sammensat menneske. Han rummede mange facetter. Han var meget social indigneret. Det kom til udtryk i, at han var socialdemokrat og involverede sig i forskellige ting, som kom almuen til gavn. Han var også en dygtig sportsmand – han spillede tennis, som altså ikke var en socialdemokratisk sport. Og så var han en dygtig lærer,« forklarer Poul Nørgaard Jensen, som tilføjer:

»Han havde en militæragtig, rank, aristokratiske holdning, som gjorde, at han var en naturlig autoritet. Folk bemærkede og respekterede ham omgående. Og han var stort set respekteret af alle.«

I 1929 blev Antoni Jensen valgt som den første socialdemokratiske sognerådsformand i Hammel Voldby Søby Kommune. Foto: Lokalhistorisk Arkiv Hammel-Favrskov

Valgt som borgmester

Antoni Jensens forbillede var lederen af den socialdemokratiske sognerådsgruppe Peter Fisker. Peter Fisker var den første socialdemokrat, som blev indvalgt i sognerådet i Hammel Voldby Søby Kommune. Sognerådet svarer til nutidens byråd.

Da Peter Fisker blev kemner, som praktisk talt svarer til det, vi i dag kalder en kommunaldirektør, overtog Antoni Jensen som leder af den socialdemokratiske sognerådsgruppe i 1913.

Ved sognerådsvalget i 1929 blev Antoni Jensen valgt som den første socialdemokratiske sognerådsformand i Hammel Voldby Søby Kommune – altså den første socialdemokratiske borgmester.

Han blev afsat i 1933 men genvalgt i 1937 og fortsatte som formand frem til 1946, hvor han trak sig ud af politik, fordi han faldt for aldersgrænsen. Det var ved den lejlighed, han blev udnævnt som æresborger.

Antoni Jensen døde som 80-årig i 1955.

»Antoni Jensens betydning for Hammels udvikling er utvetydig. Han var i stand til, i kraft af sin autoritet, at manifestere sig over for den tyske besættelsesmagt og irettesætte dem om nødvendigt,« siger arkivlederen.

Det eneste foto i lokalarkivet, hvor også Mette Lauridsen Jensen kan ses. Foto: Lokalhistorisk Arkiv Hammel-Favrskov

Hustruen Mette

Om hustruen Mette Lauridsen findes ikke meget i arkivet. Et avisudklip med en omtale af hendes 80-års fødselsdag beskriver hende dog som:

»En kendt og agtet dame.«

Udklippet fortæller, at hun var gårdejerdatter fra Astrup ved Kjellerup og søster til Magdalene Lauridsen, som startede og ejede den landskendte husholdningshøjskole Ankerhus ved Sorø.

Mette og Antoni blev gift i 1900. De ankom til Hammel med et sparsomt flyttelæs, der alt sammen kunne være i en lille hestevogn.

I 1901 fik hun og Antoni deres eneste barn, sønnen Viktor. Viktor døde af den spanske syge kun 17 år gammel. Efter sønnens død stiftede Mette og Antoni legatet Viktor Jensens Mindelegat, som kunne uddeles til »flittige og flinke elever i Hammel Skoles ældste klasse.«

Avisudklippet beskriver Mette Lauridsen Jensen som »en beskeden og dygtig lærerkone.«

I takt med at Antoni Jensen steg i graderne fik »fru Jensen mange repræsentative pligter i hjemmet, som hun varetog på bedste måde,« lyder det i avisudklippet, som tilføjer:

»Fru Jensen er trods de 80 år ualmindelig rask og åndsfrisk og passer stadig selv sit smukke hjem på Voldbyvej.«

Mette Lauridsen Jensen døde i 1981. Hun blev hele 101 år gammel.

Antoni Jensen er nummer fire fra venstre. Han sidder her sammen med nogle af byens spidser. Foto: Lokalhistorisk Arkiv Hammel-Favrskov
Det taler vi om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens østjyske tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.