Byggesagsgebyrer koster kassen i Hørsholm

Hørsholm er landets fjerde dyreste og næsten fire gange dyrere end gennemsnittet, når virksomheder skal have behandlet en byggesag. Udvalgsformand Peter Antonsen forsvarer gebyrsatsen, mens Liberal Alliance mener, at kommunen dumper i erhvervsvenlighed

Artiklens øverste billede

Værsgo' at betale ved kasse 1, hvis du skal have behandlet en byggesag i Hørsholm Kommune.
I en ny rapport udarbejdet af CEPOS, placerer Hørsholm sig som landets fjerde dyreste, mere end 200 gange dyrere end landets billigste kommune og næsten fire gange dyrere end landsgennemsnittet.
Placeringen i den gebyrtunge ende kommer imidlertid ikke bag på Peter Antonsen (T), formand for Miljø- og Planlægningsudvalget, da det er en mangeårig politisk linje i Hørsholm, at der er størst mulig brugerbetaling.

Store forskelle

CEPOS-undersøgelsen har gjort op, hvad det koster i kommunale byggesagsgebyrer for en fabriksbygning på 5.000 m². Og forskellene er store.
I Hørsholm Kommune lyder regningen på 400.000 kroner, mens samme byggesag kun koster 1.830 kroner i Ærø Kommune. Gennemsnittet for alle landets kommuner er 118.669 kr.
"Jeg mener, at man er nødt til at se det i en sammenhæng med den politik, som den enkelte kommune fører. Netop brugerbetalingen har jo været gennemgribende i Hørsholm for, at vi kan har kunnet holde skatten i ro. Det er jo en politisk prioritering, der har været i kommunalbestyrelsen," forklarer Peter Antonsen.

Finde penge andetsteds

Desuden mener han, at det kan være svært at lave en direkte sammenligning, da der kan være store planmæssige forskelle på kommunerne.
"Nu har vi meget sjældent en byggesag af den størrelse i Hørsholm, som rapporten omhandler, men det vil være en meget kompliceret sag og vil være forbundet med store planmæssige udfordringer og hensyn," tilføjer udvalgsformanden.
Hvis Hørsholm Kommune skal ændre på de høje gebyrer, så mener Peter Antonsen, at kommunen er nødt til at se på hele takstpolitikken under ét og gøre op med brugerbetalingen.
"I så fald skal vi ud at tage pengene et andet sted fra," understreger han.

Dumpekarakter

I et debatindlæg mener Liberal Alliances spidskandidat i Hørsholm, Troels Moe, at undersøgelsen giver kommunen dumpekarakter i erhvervsvenlighed.
"Det er en erhvervsfjendtlig politik, som Liberal Alliance ønsker at ændre markant. Hørsholm skal være attraktiv for alle erhvervsdrivende og iværksættere. Vi har også i Hørsholm brug for at tiltrække erhvervsvirksomheder," fastslår han.
Ifølge udvalgsformand Peter Antonsen kan man altid diskutere en kommunes erhvervsvenlighed, og han medgiver, at det kan trække ned med høje byggesagsgbyrer.
"Men det er jo kun en del af vores samlede erhvervsvenlighed, hvor vi i den sidste måling er gået fra en 23. til en 21. plads," siger Peter Antonsen og tilføjer, at ser man på mængden af byggesager, så antyder det ikke, at folk holder sig tilbage med at ville bygge i Hørsholm.
Gebyrlistens toppes i øvrigt af Frederiksberg og Københavns kommuner med henholdsvis 825.000 og 875.000 kr.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.