Undgå at få giftige planter ved at nulre bladene
Foråret er lige om hjørnet, det betyder at ramsløget spirer frem i de danske skove.
Man er begyndt at se dem i skovbunden.
Duften spreder sig lige så snart, man træder ind mellem træerne. Ramsløgene er begyndt at titte frem, og det lokker mange ud i det fri for at plukke og blande planten i pesto, olie og salater.
Nu maner Fødevarestyrelsen til opmærksomhed, hvis man beslutter sig for at samle de grønne blade ind, det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.
»Ramsløg bruges ofte i store mængder, og det kan være alvorligt, hvis man kommer til at bruge blade fra liljekonval i stedet for ramsløg,« siger Henrik Dammand kontorchef i Fødevarestyrelsen.
Side om side med ramsløgen kan den næsten identiske liljekonval gro, og den kan give alvorlige forgiftninger.
Hvert år får Giftlinjen opkald fra danskere, som er bekymrede for, om de plukket den forkerte plante. Sidste år viste en håndfuld personer symptomer på forgiftning.
Kend den på blomsten
Ofte kan man kende forskel på liljekonvallens blomster og ramsløgets blomster. Desværre springer blomsterne først ud senere. Risikoen er størst i det tidlige forår, hvor bladene ligner hinanden.
»Det kan medføre opkast, diarré og påvirke hjerterytmen, og i værst fald være livsfarligt. I andre europæiske lande har vi set eksempler på, at forgiftning med liljekonval har haft dødelig udgang,« siger Henrik Dammand.
Hvis man vil være sikker, så skal man bare nulre bladet. Ramsløg har en kraftig, hvidløgsagtig duft, som aktiveres, når man nulrer bladene. Liljekonval lugter ikke af noget.
»Brug dine sanser, når du plukker ramsløg. Særligt inden de sætter blomst, hvor de ligner Liljekonval til forveksling,« fortæller Henning Dammand.
Udover liljekonval kan ramsløg også forveksles med planten høsttidløs, som også er giftig. Før høsttidløs sætter blomst kan det være meget svært at skelne den fra ramsløg. Her kan du også tage nulre-tricket i brug, da høsttidløs ikke dufter af hvidløg.
nln