Glaskunstneren Finn Lynggaard er død

Finn Lynggaard var foregangsmand i dansk glas og idémanden bag Glasmuseet Ebeltoft

Artiklens øverste billede

Én af de mest markante skikkelser i dansk glas, Finn Lynggaard, Ebeltoft, er død, 81 år gammel.
Med Finn Lynggaards død mister både dansk kunsthåndværk og især miljøet omkring Glasmuseet Ebeltoft en markant drivkraft og inspirator.
Finn Lyngaard var oprindelig fra Skive, men kom som ung til København for at uddanne sig til maler på Det kongelige Kunstakademi.
Den unge Lynggaard blev dog mere optaget af keramikken og markerede sig inden- og udenlands som en dygtig keramiker med både serie- og unikaproduktion.

Gik fra keramikken til studioglasset

Under et ophold i Toronto blev han introduceret til det varme glas, og Finn Lynggaard faldt på stedet for det nye materiale.
”Han kastede sig uforfærdet ud i det og med temperament og ildhu lærte han sig glasset, arrangerede udstillinger og underviste i glas, ligesom han også hurtigt engagerede sig i den internationale studioglasbevægelse, som var opstået ni år tidligere i USA,” siger direktør for Glasmuseet Ebeltoft, Dagmar Brendstrup.

Fik ideen til et glasmuseum

Finn Lynggaard var en person, som knyttede kolleger, kunder og mæcener til sig. Han befandt sig godt som midtpunkt i ethvert sammenhæng.
Han byggede omfattende faglige netværker op og først i 80'erne foreslog Finn Lynggaard, at der skulle skabes et museum for internationalt glas, og at det skulle ligge i Ebeltoft, Danmark, hvor han selv var flyttet til i 1980.
At starte et museum fra bunden i en by som Ebeltoft krævede gå på mod og overtalelsesevner, men Finn Lynggaard fik opbakning lokalt blandt erhvervsfolk og politikere, og kunne derfor ved hjælp af sit store internationale netværk blandt kolleger realisere ideen om et glasmuseum.
Glasmuseets aktualitet skulle sikres ved at glaskunstnere over hele verden lånte eller donerede værker til museet, som gennem årene har opbygget en fast samling på omkring 1500 værker på internationalt niveau.

Gjorde status over sit liv

Finn Lynggard var gennem alle årene en energisk drivkraft og inspirator i det kunstneriske miljø og for Glasmuseet Ebeltoft.
Han var altid i centrum, når glasfolket mødtes eller når kendte personer og honoratiores som for eksempel Dronningen indfandt sig på Glasmuseet.
I de senere år begyndte helbredet at svigte, og familien opgav glasværkstedet i Nedergade i Ebeltoft.
Men Finn Lynggaard nåede at arrangere en udstilling på Glasmuseet Ebeltoft med sit livsværk, Status80, da han fyldte 80 år 11. januar 2010.
Udstillingen viste arbejder og værker fra hans lange kunstneriske liv og omfattede både keramik, glas og malerier, både fra hans unge år og sine allersidste år, hvor han genoptog maleriet.
Samtidig skrev og udgav han sit eget katalogværk, Status80, hvor han fortalte om sit liv og dokumenterede sit kunstneriske virke.
Finn Lynggaard efterlader sig sin kone Tchai Munch og fire børn.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.