Mundtlige aftaler kan koste dyrt i byggebranchen
Som entreprenør eller håndværker bør du undgå at læne dig op ad mundtlige aftaler med bygherre og underentreprenør. Det kan være vanskeligt at bevise, hvad der er aftalt, hvis aftalerne ikke er på skrift. Og det kan betyde, at din virksomhed mister penge.
De oplever, at mange virksomheder først søger hjælp, når der er opstået konflikter i et byggeprojekt. Men i virkeligheden kan mange problemer undgås, hvis der er orden i de skriftlige aftaler med bygherre og underentreprenører.
Overensstemmelse mellem alle aftaler
For det første skal du sørge for, at der er overensstemmelse mellem din aftale med bygherren og din aftale med underentreprenørerne. Særligt skal du være opmærksom på, om du er pålagt at betale dagbøder til bygherren. Hvis det er tilfældet, skal du sikre, at dine underentreprenører bliver pålagt lignende dagbøder over for dig, hvis de ikke leverer til tiden, og det skal fremgå i en skriftlig aftale allerede fra starten. Gør det ikke det, risikerer du i værste fald, at du selv skal betale dagbøder til bygherren, uden at du kan videreføre dem til underentreprenørerne, selvom det er dem, der er skyld i forsinkelsen.
Ændringer af aftaler på skrift
Herudover er det vigtigt, at du gør din bygherre opmærksom på det, hvis der undervejs i byggeprojektet opstår grund til forsinkelser, som kræver, at tidsfristen bliver forlænget. Det er problematisk først at kræve forlængelse mod slutningen af projektet, hvis ikke du har oplyst om årsagen undervejs. Får du forlænget tidsfristen, skal den nye frist fremgå skriftligt, evt. af et byggemødereferat.
Ifølge Søren Storgaard og Jeppe Nørregaard er det ikke unormalt, at der i løbet af et byggeprojekt opstår behov for ekstraarbejder. Hvis det er tilfældet, skal det også fremgå skriftligt, typisk i form af en såkaldt aftaleseddel. Ellers kan det være vanskeligt at bevise, at du skal have ekstra betaling i forhold til den oprindelige entrepriseaftale.