Fregatten Jylland og Den Islandske Hest.
Den Islandske Hest er nu atter ombord på Fregatten efter 137 år.
I 1874 stævnede det berømte orlogsskib ud på en ganske særlig rejse. Den danske konge, Christian IX, ønskede med den yngste af sine børn, teenageren Prins Valdemar, at besøge Island. Det skyldtes 1000-års jubilæet, hvor kongen ville give de historiebevidste islændinge en ny forfatning.
Under besøget foretog Kongen og Valdemar, som begge var gode ryttere, en udflugt med stort følge på hesteryg til Geysir og Tingvallasletten. Valdemar blev ganske forelsket i den røde hest, som var særligt udvalgt til ham. Da den vrinskede til sin ejer, Eírikur Ólafsonn, der red med i følget, kom Valdemar og Eiríkur i god samtale. Senere i Reykjavik fortalte den unge prins om sin glæde ved hesten og Eiríkur tilbød på stedet den røde vallak til hans far som foræring
I 'Det genfundne Paradis' gendigter nobelpristageren Halldór Laxness den islandske bondes ord: ” – Min gode og elskelige konge, såsom jeg har hørt, at vi er ikke helt ulige i slægt og stand, og såsom jeg mener at vide, at du er en bondemand fra Goternes land, så vil jeg gerne på mit hjemsogns vegne takke dig, fordi du har givet os, hvad vi har selv, nemlig lov til at gå oprejst her på Island. Intet menneske får bedre gave af sin øvrighed end lov til at være, hvad han er, og ikke noget som helst andet (-) Eftersom du nu har bragt os retfærdighed, lægger jeg i din hånd denne hests tøjler som en ringe gengæld (-) Men jeg vil gerne have grimen tilbage ved lejlighed.”
Således kom den røde hest med ombord på Fregatten Jylland over Nordatlanten til sit nye hjem. Bonden, Eiríkur Ólafsson besøgte senere kongen, Valdemar, hans store søskende – og sin gamle hest.
Alle opfordres til at benytte sig af chancen til at møde Den Røde Hest på Fregatten i Ebeltoft. Danmark har mange engagerede Islænderfolk. En af dem er Erik Bruun, Risskov. Det er hans kry og kloge vallak, Tröstur, som gerne flytter ind mellem kanonerne på Fregattens batteri for en stund.
Det sker lørdag-søndag, den 13. – 14. august. Her vil ebeltofteren Lars Hastrup være ved hesten på skibets batteridæk og fortælle om togtet til Island, om Fregatten Jylland som kongeskib og – naturligvis - om den islandske hest.