Borgmesteren mangler selskab
Det er nødvendigt, at flere politikere bliver involveret i det daglige arbejde, mener Venstres viceborgmester i Syddjurs, Claus Wistoft
“Vi trænger til at få diskuteret, om den nuværende måde at arrangere os på i byrådet, er den rigtige og passer til de opgaver, vi som lokalpolitikere står overfor,” siger 1. viceborgmester Claus Wistoft (V).
I mange af landets øvrige 98 kommuner diskuterer man flittigt, om der ikke er behov for at skære i antallet af pladser i byrådssalen, og den diskussion bliver også højaktuel i Syddjurs, hvor der siden det første kommunevalg i 2005 har været 27 pladser at kæmpe om.
“Jeg vil godt være med til at diskutere, om vi skal være færre i byrådssalen, men det skal ikke være en økonomisk diskussion, der blot handler snævert om, at der er penge at spare, hvis vi kun er 23 eller færre,” understreger Claus Wistoft.
Skæv balance
“Som det er nu, har vi en politiker, nemlig borgmesteren, der er tæt på begivenhederne. Vi andre er mere eller mindre fritidspolitikere, og det giver en skæv balance i forhold til embedsmænd og borgere.”
Den nuværende politiske indretning er et levn fra de gamle småkommuners tid, og den holder ikke længere, mener Wistoft.
“Borgmesteren i en kommune henter primært sin daglige sparring i direktionen, og det er fint, men slet ikke nok.”
“I stedet bør vi diskutere, om ikke det provenu, vi vil spare ved at have færre pladser i byrådssalen, med fordel kan bruges til at opgradere udvalgsformændene lønmæssigt og dermed gøre det muligt at bringe dem tættere på hverdagen på rådhuset og borgmesteren. Det vil give en langt mere balanceret struktur end den nuværende, både når vi snakker politisk sparring og udfordring af embedsværket.”
Demokratisk underskud
Claus Wistoft understreger, at han har stor forståelse for de byrådskolleger og interesserede borgere, der modsat vil sige, at skærer du antallet af byrådspladser ned fra de nuværende 27 eller færre, bliver det sværere for mindre partier og lister komme i byrådet - demokratisk underskud - fordi der skal flere stemmer til at sikre et mandat.
De samme vil fremføre, at færre byrådsladser vil medføre en geografisk skævdeling, fordi færre lokalområder i kommunen også vil få sværere ved at få deres stemme valgt ind i byrådet.
“De synspunkter har jeg stor respekt for, men det handler om at diskutere fordele og ulemper ved den nuværende struktur, og jeg tror ikke på, at vi gør nogen en tjeneste ved fortsat at lege, at Syddjurs Kommune fortsat skal være en lille kommune, der drives af en borgmester på fuldtid og 26 fritidspolitikere.”