Regionerne skal udvikles – ikke afvikles

Artiklens øverste billede
Formand Bodil Otto HK/Kommunal. (Pressefoto).

REGIONSNYT: De borgerlige taler mod bedre vidende i deres korstog mod regionerne, for der er ingen seriøse alternativer til styringen af sundhedsvæsenet, lyder det fra HK/Kommunal.

Hverken økonomisk, administrativt eller politisk er der noget som helst, der taler for, at det er en god idé at slagte regionerne. Tværtimod. Sådan lyder det fra HK/Kommunal, efter at flere ledende Venstre-politikere nu bakker DF og de Konservative op i ønsket om at nedlægge amternes efterfølgere.

Formand for HK/Kommunal, Bodil Otto, der organiserer lægesekretærer og administrative medarbejdere i regionerne, opfordrer de borgerlige politikere til at lytte til fagkundskaben, før tankespindet eventuelt bliver afløst af politisk handling.

- Landets vel nok førende ekspert på området, direktøren for Dansk Sundhedsinstitut Jes Søgaard, understreger, at der intet belæg er for, at en aflivning af regionerne vil give penge i kassen. Snarere tværtimod. Den melding bør give alle anledning til seriøs eftertanke, siger Bodil Otto og fortsætter:

- I øjeblikket er der meget lave udgifter til det politiske og administrative system i regionerne. En ny analyse viser, at regionerne administrerer sundhedsvæsenet ganske effektivt. Udgifterne til det administrative personale ligger på under 4,5 procent af den samlede omsætning. Regionerne har de seneste år sparet ikke mindre end 350 millioner kroner på administrationen og er faktisk i fare for underadministration.

DF's postulat om, at der kan spares 500 millioner kroner ved at afskaffe regionerne, er ifølge Bodil Otto grebet ud af den blå luft.

HK/Kommunal-formanden understreger, at der intet reelt alternativ er til at lade regionerne styre sundhedsvæsenet. Hun efterlyser derimod en bedre styring, hvor der indføres klare økonomiske rammer og ressourcer til at indfri de mål, som befolkningen stilles i udsigt.

- Der er brug for et nyt økonomisk styringssystem for sygehusene og sundhedsvæsenet. Det skal give overblik og stabilitet samt muligheder for at disponere på lang sigt. Det kan meget vel ske gennem flerårige sundhedsaftaler. Regeringen og regionerne skal lægge de økonomiske vilkår åbent og gennemskueligt frem. I dag kan ingen gennemskue konsekvenserne af de aftaler og forlig, der indgås, siger Bodil Otto.

Bodil Otto ser også gerne, at det politiske system bliver styrket i regionerne. Det kan for eksempel ske ved at give regionspolitikerne flere demokratiske kompetencer og ved at udstyre regionerne med en kommunalfuldmagt, mener hun.

pm

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.