Rønde – en tørlagt by, som drukner i pizzaer
Mens fastfood spisestederne vælter frem, er der nu kun et værtshus tilbage i byen i en bygning med skimmelsvamp
Er man til en stille bajer og en smøg på et værtshus, så tynder mulighederne ud i Rønde.
Er man til gengæld til en pizza, en burger eller en pølse med brød, så er der masser af muligheder for at få stillet sulten.
Situationen i Rønde er paradoksal efter at restauratør Mikael Åkerlund har lukket værtshuset Pubben og Diskotek Daisy.
Flere pizzabagere kikker langt efter de gæster, som især om torsdagen, men også fredag og lørdag, fyldte godt op i Røndes natteliv. Nu er der kun værtshuset Kringlen tilbage.
Håbet er, at Mikael Åkerlund får afsat sin forretning til en restauratør, som vil føre værtshus og diskotek videre, men forhandlingerne trækker ud.
”Der er mange, som gerne vil føre Pubben videre, mens interessen for diskoteket er begrænset. Men diskoteket skal nok få sin tid igen,” siger Mikael Åkerlund om Diskotek Daisys uvisse skæbne
En lang proces
Mikael Åkerlund ønsker at sælge sin forretning som en samlet pakke. Hans beslutning om at lukke var ret impulsiv og kom nærmest fra dag til dag, og derfor hænger han endnu nogle måneder på sin lejekontrakt med ejeren af Rønde City Center, Løgten Invest A/S.
Det er ikke nemt at afhænde en restaurationsforretning midt i sommerferien.
”Har en interesseret køber ikke en bevilling i forvejen, skal man første søge om en bevilling. En ny ejer skal godkendes af bevillingsnævn, politi, skat og udlejeren. Derudover skal finansieringen på plads,” siger Mikael Åkerlund om den lange vej til at blive værtshusholder i Rønde.
Så beslutningen om Pubben og Daisys fremtid trækker ud, selvom Mikael Åkerlund efter eget udsagn har mere end en håndfuld interesserede købere i spil.
En social opgave
I værtshuset Kringlen beklager værtshusholder Knud Dalgaard udviklingen.
”Et værtshus er et socialt sted, hvor folk kommer og får talt om mange ting. Der bliver både byttet gode historier og løst mange problemer,” siger Knud Dalgaard.
Et værtshus er en slags social dagligstue, og de første kunder møder op fra morgenstunden, hvad enten de nu skal have en kop kaffe eller en morgenbajer,” fortæller Knud Dalgaard. Han har drevet Kringlen gennem seks og et halvt år på det sted, hvor der har været værtshus gennem 41 år.
Kringlen var oprindelig bageri i forbindelse med Hotellet. Deraf navnet og den flotte kringle både indenfor og udenfor værtshuset.
Ingen svamp i øllet
Det vil være en katastrofe hvis en by som Rønde ikke har et værtshus, mener Knud Dalgaard.
”Det er også for lidt med kun et værtshus,” siger Knud Dalgaard efter situationen med Pubbens lukning. Røndes andet værtshus Pinden skråt over for Kringlen lukkede 1. februar 2009 efter værtshusholderens død. Men Mikael Åkerlund rykkede Pindens klientel til Pubben ved at ansætte Pubbens personale og holde Pubben dagåbent.
Men Knud Dalgaard ved ikke hvad fremtiden bringer for hans værtshus. Der er konstateret skimmelsvamp i Hotellets tilbygning, som både Teatersalen og Kringlen er en del af.
”Vi griner meget af den skimmelsvamp på Kringlen. Den er vi ikke angrebet af, heller ikke mentalt. Jeg har en glad smiley, så jeg har ikke skimmelsvamp i mine øl,” siger Knud Dalgaard.
Mangler information
Syddjurs Kommune mageskiftede Hotellets tilbygning med Løgten Invest og overtog Kringlens lejekontrakt.
En gennemgribende renovering af tilbygningen med skimmelsvamp forsøges bragt i spil til de kommende budgetforhandlinger. Det er et stort projekt til mange millioner kr., og Knud Dalgaard ved ikke om han er købt eller solgt.
”Hvis kommunen vil af med mig, synes jeg de skal melde det ud til mig,” siger Knud Dalgaard, som snart fylder 60 år, men har lovet sine stamgæster, at der er et værtshus i byen også fremover. Uanset hvad kommunen vil stille op med Hotellets tilbygning.
Mange spisesteder
Mens det således tynder ud blandt værtshusene, så vokser antallet af spisesteder i Rønde.
Idag kan man stille sulten mere end ti steder i Rønde lige fra a la carte restauranten Bag Søjlen og Café Laurits på toppen af byen til pizza take away stederne langs Hovedgaden.
”Konkurrencen er hård i byen,” indrømmer den nye indehaver af Thambistro, den tidligere Gyldne Kylling ved Busterminalen, Zanis Thambidurai.
I år afløste en ny italiensk restaurant Marco Polo den eksotiske Asian Wok, og før sommerferien bragede Steff's Place ind på lystavlen på en af byens mest centrale pladser med et Steff-Houlberg fastfood-koncept med alt andet end pizza på menukortet.
I december rykker Spisehjørnet over gaden til en nyopført bygning for at åbne en indisk restaurant.
Det giver måske plads til endnu en pizzabager på Hovedgaden …