Venstre og SF i clinch om betalingsringen

SF lover 40 procent rabat på den kollektive trafik, mens Venstre taler om en straffeaktion over for bilisterne

Artiklens øverste billede
Venstre er gået særligt hårdt til et S/SF-forslag om en betalingsring rundt om Købenavhn. Her er det fra en kampagne i København.

S og SF"s forslag om en betalingsring rundt om København er blevet et af de hotteste emner i den nordsjællandske valgkamp. og de to Egedal-kandidater Sophie Løhde fra Venstre og SF"s Nanna Westerby lægger da heller ikke fingre imellem, når det gælder om at argumentere for henholdsvis et ja eller et nej.
For Nanna Westerby er betalingsringen helt naturligt:


"Vi har store problemer med trængsel i København. Der er lange køer og rigtig meget spildtid. Samtidig er trafikken skyld i høj luftforurening, der betyder, at 500 københavnere hvert år dør af det," siger hun.


Hun lover, at hver en krone, som betalingsringen inddriver, vil blive brugt til at forbedre trafikken og sætte priserne på kollektiv trafik ned:
"Priserne på den kollektiv trafik har været på ren himmelflugt i den borgerlige regerings tid og er steget dobbelt så meget som andre varer i sammme periode. Vedtager vil betalingsringen vil vi sænke prisen på abonnementskort i det gamle HUR-område med 40 procent, og klippekort bliver 25 procent billigere," lover Nanna Westerby.

Dyrere for borgerne

Venstres Sophie Løhde, der faktisk startede hele modstanden mod betalingsringen, mener, at ringen vil koste Egedal-borgeren 1000 kroner ekstra om måneden for at køre ind og ud af byen i myldretiden:


"Beløbet er vel og mærke efter skat, og skal i øvrigt lægges oveni de mange ekstra skatter og afgifter, som S-SF står på spring for at indføre. I Venstre mener vi ikke, at borgerne skal straffes for at bosætte sig uden for hovedstaden. Til gengæld vil vi meget gerne være med til at forbedre den kollektive trafik, så flere vælger den til," siger Løhde.


Hun stiller også spørgsmålstegn ved, om betalingsringen vil hjælpe på trafikbelastningen i København:


"Mange vil formentlig fortsat bruge bilen og en del vil forsøge at undgå betaling ved omvejskørsel. Og børnefamilierne, der er helt afhængige af at kunne komme hurtigt rundt for at få hverdagen til at hænge sammen vil betale dyrt – enten i kroner og øre eller i tid," mener Sophie Løhde.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.