Køb affugter efter skybrud – og lad forsikringen betale
Køb eller lej gerne affugtere på egen hånd efter vandskaden – forsikringsselskabet dækker typisk alle dine udgifter
Du skal ikke vente tålmodigt som nummer 57 i køen til forsikrings- eller skadeservicefirmaet, når kælderen driver af fugt efter det seneste skybrud.
Faktisk har du både ret og pligt til at gøre, hvad du kan, for at mindske skadens omfang på egen hånd, indtil du kan komme i kontakt med forsikringsselskabet og få iværksat en professionel indsats, skriver Bolius.dk.
Det skal nemlig helst gå stærkt med at få sat affugtningen i gang - en våd kælder kan give skimmelsvamp på bare en uge.
Sæt selv affugtningen i gang
"Først skal du naturligvis fjerne våd isolering, gulvtæpper og gennemblødt inventar og den slags. Herefter skal du – hvis du kan skaffe dem – sætte en eller flere affugtere i drift, så luftfugtigheden kan komme ned på 35-40 procent, hvilket er nødvendigt for at iværksætte en egentlig tørring af de våde bygningsmaterialer," siger taksatorchef Carsten Sørensen, Tryg Forsikring, til Bolius.
Luk vinduerne og hold varmen slukket
"Når du har sat tørringen i gang, vil affugterne holde luftfugtigheden så langt nede, at byggematerialerne kan begynde at tørre. Ofte er luftfugtigheden betydeligt højere udenfor ind inde i det rum, du er ved at tørre. Så modstå fristelsen til at åbne for vinduerne, da affugterne i så fald blot vil bruge kræfterne på at affugte udeluften," siger fugtteknisk chef Flemming Ringgaard, Thorø’s Fugtteknik, til Bolius.
"Du skal heller ikke tænde for varmen i rummet. For ganske vist får ekstra varme tørringen til at forløbe hurtigere. Men varmegraderne vil også sætte fart på alle mikrobiologiske processer i de våde bygningsdele – herunder svamp- og skimmelvækst," tilføjer han.
Lad affugteren køre – men ikke for meget
Flemming Ringgaard forklarer, at affugterne skal køre, indtil der kun er 12-15 procent fugt i byggematerialerne.
Fugtniveauet må derimod ikke komme meget længere ned, da det bl.a. kan give revner i trækonstruktioner, hvis de bliver for tørre.
Affugtning tager let en måned
"Det tager i de fleste tilfælde 3-4 uger at nå i mål, hvis affugternes kapacitet svarer til skadens omfang og rummets størrelse," siger Flemming Ringgaard.
Netop det kan være svært at vurdere uden særlig ekspertise.
Derfor skal du – lige så snart du kan få fat i skadesserviceselskabet – få dem til at vurdere, hvor store affugtere, du skal bruge, og hvor længe du skal blive ved at affugte.
Forsikringen betaler affugter
"Under alle omstændigheder kan du godt gå ud fra, at dit forsikringsselskab vil betale for både anskaffelse og eludgift til drift af affugterne. Også dem, du selv måtte have anskaffet uden forudgående aftale med selskabet. Affugtningen er trods alt afgørende, hvis du skal forhindre fugtskaden i at udvikle sig til svamp, skimmel eller råd," siger taksatorchef Carsten Sørensen til Bolius.
Den vurdering deler konsulent Riccardo Krogh Pescatori, Forsikringsoplysningen.
"Det vigtigste er at komme i gang med skadesbegrænsning, herunder affugtning. Det er egentlig underordnet, om du lejer affugterne eller er nødt til at købe dem. Dine udgifter skal nok blive dækket – og for den sags skyld også de timer, du måtte bruge på det skadesbegrænsende arbejde," siger han.
Han vurderer, at du i de fleste tilfælde får lov at beholde affugterne bagefter. Typisk fordi selskaberne vurderer, at det ikke kan svare sig at hjemtage udstyr til 2.000-4.000 kr., som mindre affugtere med effekt på 500-800 watt typisk koster.