Sommerdæk til eksamen: Her er de bedste og værste

Mange dumpede i stor test af 50 sommerdæk.

Artiklens øverste billede
Hele 50 sommerdæk blev afprøvet ved den store test. Det er usædvanligt mange. Især de billige dæk faldt igennem. Foto: FDM/ADAC

Det var en på mange måder anderledes test, som løb af stablen, da FDM og en række europæiske motorklubber havde et nyt kuld af sommerdæk til eksamen. Her var ikke alene usædvanligt mange dæk, som blev vurderet, der var også nye og meget skrappere miljøkrav, mens usædvanligt mange af dækkene dumpede. 

Da testen nu har foregået i et halvt århundrede, valgte arrangørerne konsekvent at medtage hele 50 forskellige dæk i én størrelse, hvilket er langt flere end normalt. Det blev i størrelsen 206/55R16, som er den langt mest udbredte og passer til mellemklassemodeller som bl.a. VW Golf.

For at komme op på de 50 slags måtte arrangørerne ud i hjørnerne og hente flere eksotiske mærker fra Fjernøsten end normalt. 

Sideløbende er kravene altså strammet i år. Det betyder, at dækkene ikke alene vurderes på deres egenskaber på tør og våd vej ud over levetid, rullemodstand og dækstøj. Denne gang blev også bæredygtighed, som bl.a. miljøbelastningen ved produktion og transport samt udledning af gummipartikler og andet miljøfarligt granulat langs vejene, vurderet. 

Af de testede 50 dæk klarede kun de 10 sig så godt, at FDM kan anbefale dem. 21 dæk opnåede et tilfredsstillende resultat, mens 19 dæk var så ringe, at FDM fraråder dem. 

Det er en langt større andel end normalt. Det skyldes dog også, at der simpelthen var flere ”No name brands” med. 

Som noget nyt undersøges det også, hvor meget gummigranulat og farlige stoffer dækkene afgiver. Foto: FDM/ADAC

Sikkerhed tæller mest

Men selv om det er smalle mærker, mener Søren W. Rasmussen, som er teknisk redaktør på FDM’s blad, Motor, at de har en berettigelse, da dækkene rent faktisk kan købes. Her var testen med nedbremsning fra 80 km/t. til stop på våd vej lakmusprøven. Her skulle det bedste dæk bruge 34,4 meter, mens det ringeste kom op på næsten 60 meter.

»Man skal derfor altid benhårdt gå efter de dæk, der klarer sig bedst sikkerhedsmæssigt,« lyder det fra Søren W. Rasmussen.

»Selv om det er positivt, at dækkenes miljøpåvirkninger nu også indgår i testen, bør de sikkerhedsmæssige egenskaber altid gå forud, når man vælger dæk. I en kritisk situation kan de være afgørende for, om det ender galt for både føreren selv og for medtrafikanterne,« siger han og tilføjer:

»Har man en ældre bil og et beskedent kørselsbehov, behøver man ikke nødvendigvis at vælge de dyreste og mest avancerede dæk. Her kan man godt tillade sig at skele mere til prisen, så længe dækkene ikke tilhører gruppen af dæk, vi fraråder. Men gode bremseegenskaber på våd og tør vej bør altid vægte tungest i ens dækvalg. Det er et spørgsmål om sikkerhed, og her må man ikke gå på kompromis,« siger Søren W. Rasmussen.

Bedste kompromis

Det blev de kendte europæiske premium-mærker, som løb med sejrene, fordi de var bedst på de fleste parametre og vandt ekstra point ved at være produceret i Europa og dermed have kortere transport. Her kom Goodyear Efficient Grip Performance 2 og Continental Premium Contact 6 på en delt førsteplads. Bedste dæk på tør vej var Falken Ziex ZE310, mens bedste dæk på våd vej var ovenstående Continental-dæk. 

Dækket med bedste miljøvurdering var Michelin Primacy 4 Plus. I bunden finder vi så eksotiske dæk som Riken Road Performance, Double Coin DC99 og Premiorri Solazo

Søren W. Rasmussen konstaterer, at det ideelle dæk ikke findes.

Ingen af dækkene scorede topkarakter på alt. Men de bedste var et godt kompromis på de fleste områder. Foto: FDM/ADAC

»Der er ikke nogen dæk, der er superfantastiske, og som er gode til alt, så vi klapper i hænderne på alle områder. Det er et kompromis for alle egenskaber,« siger han.

Dæktesten findes på fdm.dk, og han anbefaler at bruge den som et værktøj, når man skal på dækjagt.

»Det bedste råd er, at man orienterer sig, før man begiver sig ned til dækhandleren, ellers risikerer man at blive guidet af vedkommendes råd. Dækhandleren har begrænset udvalg. Hvis man ikke er forberedt bedst muligt, så bliver det dækhandlerens valg,« siger han.

Her gælder det om at udvælge sig nogle favoritter på forhånd og orientere sig i markedet. På den måde kan man nemt spare 600-700 kr. på fire dæk ved at se sig for.

Det taler vi om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens østjyske tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.