Arbejdsløshed skal være mindre bureaukratisk

Fredensborg Kommune vil målrette indsatsen for de jobsøgende, når forsøget som frikommune går i gang

Artiklens øverste billede
Thomas Lykke Pedersen og Lars Søndergaard ved indgangen til Jobcentret på rådhuset. Arkivfoto

I dag kan det være noget af en regeljungle for både borger og kommune at finde rundt i beskæftigelseslovgivningen.
Men det skal være slut, når Fredensborg bliver frikommune.


Her lægger man nemlig op til, at især beskæftigelsesområdet skal befries fra nogle af de mange regler, der i visse tilfælde kan komplicere en smidig proces.

Mere fleksible samtaler

I dag skal alle ledige følge de samme regler, om de så er unge eller gamle. Det betyder, at en borger, der er tæt på pension, skal indkaldes til samme møder som en, der har større behov for job.


Men det skal snart være slut med at have de generelle briller på, mener formand for arbejdsmarkedsudvalget Lars Søndergaard (V).
"Et af de frikommuneforsøg, vi søger Indenrigs- og Sundhedsministeriet om, handler om større fleksibilitet i jobcentrets samtaler med den enkelte borger. Som det er i dag, afholdes mange samtaler, fordi loven påkræver en personlig samtale. Men det giver f.eks. ikke så meget mening at afholde jobsamtaler med borgere, hvor pension er nært forestående. På ungeområdet er der derimod langt større behov for hyppigere samtaler med tæt opfølgning," mener han.


Konkret betyder det, at resurserne skal bruges til at afholde hyppigere samtaler med borgere, hvor der forventes en umiddelbar gunstig effekt i retning af uddannelse eller job, hvorimod frekvensen af tvungne samtaler kan sættes ned blandt dem, hvor den ikke fører til nogen beskæftigelse alligevel.

Indsats skal målrettes

Hovedformålet med frikommuneforsøget er at fjerne bureaukrati så meget, som det kan lade sig gøre, og både Lars Simonsen og direktør for Borgerservice, Job og Velfærd Morten Knudsen er optimistiske.


"Vi ønsker, at de ledige borgere skal opleve en endnu mere målrettet og relevant indsats, hvor der tages udgangspunkt i den enkeltes situation. Som det ser ud i dag, bruger vi unødig megen tid på administration i henhold til lovgivningen frem for at sikre, at de ledige kommer i job og ud af offentlig forsørgelse," siger Morten Knudsen.


Om Fredensborg Kommune får lov til det, vil det vise sig til november, hvor kommunen får svar fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet på, hvilke forsøg der kan igangsættes fra 2012-2016.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.