Sænk priserne

Artiklens øverste billede

Huse og lejligheder på det danske ejendomsmarked er for højt prissat, og det vil en boligpakke ikke hjælpe synderligt på.

Sådan lyder meldingen fra to økonomer i kølvandet på den ophedede debat om blå og rød bloks boligpakker.

Udbudspriserne i Region Midtjylland er ifølge en ny undersøgelse fra boligsiden Boliga faldet med 17,5 procent på parcelhuse siden sommeren 2008, men køberne er stadig tilbagholdne med at byde på det rekordstore antal boliger til salg.

Det mest effektive værktøj i bestræbelserne på at komme af med boligen, ligger derfor hos sælgerne selv, mener Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank.

Se her hvor meget priserne er faldet i de sidste tre år

"Det grundlæggende problem er, at priserne er for høje. Jeg mener ikke , at man bør foretage foretage et politisk indgreb i stil med boligpakken."

"Man vil udskyde problemerne, men ikke løse den fundamentale ubalance på boligmarkedet. Til trods for ekstremt lave renter, går det ikke op i øjeblikket. Det er prisen, der skal give sig og ikke politikerne, der skal komme med indgreb," siger Steen Bocian.

Han vurderer, at sælgerne skal justere priserne 5-10 procent nedad, før der igen kommer en fornuftig balance på boligmarkedet.

Prisfald gavner ikke alle
Morten Skak, der er lektor på Center for Bolig og Velfærd på SDU, er enig i, at prisfald vil hjælpe på aktiviteten på boligmarkedet.

Til gengæld vil det ikke være alle steder, sælgerne vil have gavn af det, mener han.

"De gode huse med rimelig beliggenhed kan man formentlig godt sælge ved at give sig på prisen, men der er også fjerntliggende områder, udkantsdanmark, hvor der ikke er nogen købere, og derfor er intet at vinde ved at give sig på prisen," siger Morten Skak, der peger på, at markedet i øjebliket er låst i en spiral af “negative forventninger”.

Se her hvor meget priserne er faldet i de sidste tre år

"I og med at priserne falder, forventes der prisfald, og hvis sælgerne giver sig, får man bekræftet forventningerne om, at der er prisfald."

"Uanset hvilken pris sælgerne kommer med, tror køberne, at det bliver endnu billigere, og så bliver markedet låst," siger Morten Skak.

Han forventer ikke, at en eventuel boligpakke vil bryde det mønster.

"Men når vi kommer på den anden side af et valg, og man får fornemmelsen af, at vi begynder på et nyt kapitel, kan man muligvis få brudt stemningen og få et mere positivt syn på boligmarkedet," siger han.

Kæmpe prisfald i Halsnæs
Ifølge  Boligas nye undersøgelse er Halsnæs Kommune det sted, hvor priserne er faldet mest i Nordsjælland - og i øvrigt også på landsplan - siden sommeren 2008, altså kort før finanskrisen satte ind.

Parcelhuspriserne er her nedjusteret med 32,5 procent sammenlignet med 2. kvartal 2011, mens Gribskov Kommune og Frederikssund Kommune følger efter med prisfald på henholdsvis 24,9 og 18,8 procent.

I Lyngby-Taarbæk Kommune er udbudspriserne derimod på stort set samme niveau som tiden umiddelbart før finanskrisen.

Statistikken er baseret på udbudspriserne i 2.kvartal 2008 og 2.kvartal i 2011.
Kvadratmeterprisen er udregnet som hver boligs udbudspris i det pågældende kvartal, divideret med boligens BBR-kvadratmeter-antal.

Kommuner med færre end 50 villa/rækkehuse, er udeladt.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.