Så meget får du i rabat på huskøbet

Artiklens øverste billede
Arkivfoto.

Har du tænkt dig at købe et klassisk parcelhus til tre millioner kroner? Så kan du regne med at få en rabat på 177.000 kr.

En ny undersøgelse fra boligsiden Boliga viser, at der i andet kvartal af 2011 blev givet gennemsnitligt 5,9 procents rabat, når køber og sælger skulle enes prisen på et hus i Region Hovedstaden, mens lejlighedssælgerne gik med til at barbere 4,5 procent af priserne.

Der kan således stadig betale sig at finde sin indre krejler frem og byde under udbudsprisen, og måske er der endnu større rabatter på vej til køberne.

Det rekordstore boligudbud, en vag efterspørgsel og udsigten til endnu en økonomisk nedtur efter aktiepanikken er en blanding, der meget vel kan påvirke priserne på boligmarkedet.

Klik her: Så meget rabat får man i dit område

Men ifølge Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank, skal vi ikke regne med et decideret kollaps.

"Vi tror, at priserne vil falde glidende over året, men en kommende krise vil være mindre dramatisk end den, vi så i 2007 og 2008."

For det første er priserne lavere på boligerne, og der er taget en del overophedning ud af markedet.

For det andet er bankerne og realkreditinstitutterne i bedre stand end i 2008 og 2009, siger Steen Bocian, der dog peger på, at den globale krise af indlysende årsager ikke er god for folk, der vil have solgt deres huse og lejligheder.

"Det er klart, at meldingerne gør os allesammen mere forsigtige, men renterne er lave, og det gør, at det ikke ser så skidt ud, som man kunne frygte," siger han.

Neutraliseret
Morten Skak, lektor i Bolig og Økonomi på Syddansk Universitet, vurderer, at de forskellige konsekvenser af krisen vil neutralisere hinanden og forhindre et sammenbrud på boligmarkedet.

"Når de lande, der er i krise, er tvunget til at foretage finanspolitiske opstramninger, kan det dæmpe væksten, og det betyder lavere købekraft, større arbejdsløshed og lavere efterspørgsel på boliger."

Klik her: Så meget rabat får man i dit område

På den anden side får vi en gunstigere renteudvikling, end vi ville have fået uden det her aktie-show, fordi man vil flygte fra aktier og obligationer i de lande, der er kriseramte, og flytte pengene over i danske obligationer. Det giver en højere kurs og dermed en lavere rente.

Derfor vil de to tendenser nærmest neutralisere hinanden, siger Morten Skak.

Han forventer, at boligmarkedet i det næste halve år stadig vil “humpe derudaf”.

Stor rabat i Frederiksværk
Husmarkedets største rabatter i Nordsjælland fik man i Frederiksværk, Hellerup og Holte, hvor køberne fik presset priserne ned med gennemsnitligt 7-8 procent.

Lejlighedssælgerne var mest gavmilde i Helsingør, idet priserne her blev pruttet ned med ni procent i gennemsnit.

Andre steder var det sværere for køberne at forhandle prisen ned.

I Værløse, Lyngby, Hillerød og Hørsholm gav sælgerne fem procent i rabat på villaerne, mens lejlighedssælgerne Hellerup nøjedes med at give 3,4 procents nedslag i prisen.

I øjeblikket er der over 88.000 boliger og grunde til salg via de danske ejendomsmæglere. Det er det højeste tal i den periode, Boliga har registreret pris- og udbudsudviklingen på boligmarkedet.

Klik her: Så meget rabat får man i dit område

Tallene i Boligas opgørelse viser forskellen mellem den sidst kendte udbudspris og den tinglyste salgspris, dvs. den rabat, der er givet i forhandlingssituationen. Boliga har i statistikken kun medtaget postnumre, hvor flere end 10 udbudte og solgte boliger har kunnet matches. Antallet af handler i andet kvartal er endnu ikke fuldstændigt, og tallene dækker således over anslået mellem 40-60 procent af handlerne i 2. kvartal 2011.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.