Den tavse viden skal ud
Børnehave fra Hørning sætter fokus dialog med forældre
Hvorfor bruger Oskar hele dagen på at gynge, og hvorfor kan Julie ikke cykle endnu?
Mange forældre forstår ikke de pædagogiske bevæggrunde for dét, der foregår i deres børns daginstitution, og det kan både skabe konflikter i relationen mellem pædagoger og forældre og forvirring hos børnene.
"Pædagogernes faglighed lider ofte lidt under, at den ikke er så tydelig. Der er meget tavs viden. Vi arbejder for eksempel med at styrke børnenes sanser og kompetencer ved at gynge, spille, lege og så videre – men den viden kommer sjældent videre til forældrene," forklarer Helle Lund-Pedersen, der er leder i børnehaven Oasen i Hørning.
Uden en krone
Projektets idé er, at medarbejderne i Oasen skal have de bedste forudsætninger for at forbedre arbejdet med børnene, med forældrene og deres egen arbejdslivskvalitet.
Og det vil de gøre uden at bruge så meget som en krone.
Derfor har de involveret sig i et forskningsprojekt, som Skanderborg Kommune står bag sammen med Social- og Sundhedsskolen i Silkeborg og konsulentfirmaet Dialog/Aalborg Universitet.
"Vi vil gerne prøve at tænke anderledes og skabe en ny pædagogisk praksis med de midler og muligheder, vi har til rådighed," fortæller Grethe Seekjær fra Skanderborg Kommune, som er en del af arbejdsgruppen bag projektet.
Dybt vand
I Oasen handler det særligt om at skabe nogle andre arbejdsrutiner, som er til gavn for børnene og forældrene og som skaber en bedre sammenhæng mellem dét, der foregår i hjemmet og dét, der foregår i institutionen.
"Vi kaster os ud på dybt vand, når vi tvinger os selv til at konfrontere problemerne med andet end et "hvis bare vi havde flere penge!". Men det giver en helt ny energi, og medarbejderne er ellevilde", siger Helle Lund-Pedersen.