Derfor føles hjemturen altid kortere end udturen
Kender du det: Selv om turen ud og hjem er nøjagtig samme længde, så virker hjemturen bare altid kortere? Nu har forskere fundet ud af hvorfor
Du har snuppet cyklen ud til en aftale i nærheden. Du har ikke været der før, men du har en ide om, hvor lang tid turen skal tage. Det ender selvfølgelig med at tage længere tid, end du havde forudset - men til gengæld føles hjemturen meget kortere end turen derud.
Ulogisk? Ja måske, men nu har syndromet fået et navn: ’hjemrejseeffekten’ (på engelsk: ’The return trip effect’).
Læs også på Videnskab.dk: Kvinder er bedst til at hamre i dagslys
Et forskerhold har som formentlig de første i verden undersøgt effekten. De interviewede 350 mennesker i forskellige aldersgrupper, mens forsøgspersonerne var på vej til en aftale med bus eller cykel.
Selv om turene var nøjagtig samme længde, så følte langt de fleste deltagere, at hjemturen tog kortere tid end udturen.
En gruppe studerende på cykel rapporterede for eksempel, at turen ud tog gennemsnitligt 44 minutter, mens de mente, at hjemturen varede 37 minutter. I virkeligheden varede begge ture 35 minutter.
Læs også på Videnskab.dk: Bliv hjemme, selvom du er rask
Sammenlagt fandt forskerne ud af, at folk oplever hjemrejsen mellem 17 og 22 procent kortere end turen ud.
Forskerne fandt frem til, at ’hjemrejseeffekten’ ikke skyldtes et øget kendskab til ruten på vej hjem. Den skyldtes snarere, at folk til at starte med havde forventet, at turen ud skulle være kortere, end den var.
Når folk skuffede måtte konstatere, at turen tog længere tid end forventet, blev deres fornemmelse af turens længde helt ødelagt. Fordi udrejsen havde virket længere end forventet, fik det dem omvendt til at forvente, at turen hjem skulle være længere, end den reelt var - og det fik hjemrejsen til at virke kortere.
Læs også på Videnskab.dk: Stå senere op og undgå trafikuheld
»Folk virker til at være meget optimistiske omkring længden på udrejsen, og det får den til at virke længere, end de havde regnet med,« siger professor i psykologi Niels van de Ven fra Tilburg Universitet i Holland. Han er en af forskerne bag undersøgelsen.
Når udrejsen varer længere end forventet, mister folk altså fornemmelsen af, hvor længe hjemrejsen bør vare, og derfor bliver de positivt overraskede, når den varer kortere tid, end de troede.
De fleste deltagere i forsøget mente at vide, at effekten skyldtes, at man har lært ruten at kende. Det mener forskerne dog ikke var tilfældet.
’Hjemrejseeffekten’ sås til gengæld ikke hos folk, som til at starte med kendte ruten godt – de vidste nemlig som udgangspunkt, hvad de kunne forvente af turens længde og varighed.
Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Psychonomic Bulletin & Review.
Andre artikler på Videnskab.dk:
Sexbilleder: Mænd kigger på kroppen, kvinder på ansigtet
Rødhårede reagerer anderledes på smerte
Smerter gør dine muskler slappere