DEBAT Er dyrevoldtægt i orden?
En to-årig shetlandspony blev bagbundet og voldtaget, mens den stod i en fold med fire andre heste i Østjylland. Begge bagben og det ene forben var bundet med et tov.
Det er desværre ikke første gang, vi hører om såkaldt "dyresex". I virkeligheden burde man kalde det voldtægt, for det er reelt, hvad der er tale om. I Danmark er det ikke direkte forbudt at have sex med dyr. Ifølge dyrevelfærdsloven må man dog ikke udsætte dyr for overlast i form af "overanstrengelse, vanrøgt og mishandling".
De seneste fem år er et forslag om forbud mod dyresex blevet afvist tre gange. Norge indførte et forbud 1. januar 2011 "for at fremme god velfærd og respekten for dyr". Sverige indføret det i 2012.
Folketingets Retsudvalg afholdt 18. august høring på Christiansborg om dyremishandling og forbud mod dyresex. Heller ikke denne gang lykkedes det at overbevise politikerne om vigtigheden af et forbud.
Nu skulle man måske tro, at i det mindste Det Dyreetiske Råd, som har til opgave at følge udviklingen indenfor dyreværn, ville gå ind for et forbud, men nej.
Formanden, professor ved Københavns Universitet Peter Sandøe, anbefaler ikke et forbud mod dyrevoldtægt: "Sex for mennesker er forbundet med en masse tabu, og det har med vores personlige udvikling at gøre. For dyr er der ikke nogen skam forbundet med sex. Det er ikke noget, som for dem er specielt i livet", siger altså professoren.
For Peter Sandøe handler det altså om sex. Selve mishandlingen og skaderne på dyret kerer han sig ikke om. Prøv lige at fortælle det til ejeren af shetlandsponyen.
I Dansk Folkeparti ønsker vi et forbud. Hellere i dag end i morgen.