Begejstring og stor spørgelyst ved stormøde
Mange spørgsmål til panelet om friskoleplaner i Voldum ved mødet i Voldum Hallen tirsdag
"Har I lagt Jer fast på, at det kun skal være til og med 7. klasse?". "Hvad er forskellen på en friskole og en privatskole?". "Hvordan med specialundervisning?"....
De 170-180 tilhørere i Voldum Hallen blev klædt godt på til det kommende arbejde med at få en friskole i Voldum op at stå. Efter oplæg fra leder af Fussingø-Egnens Friskole Annette Jellesen og bestyrelsesformand Lars Helbo, Frijsendal Friskole, kunne der stilles spørgsmål.
Spørgsmålene:
Tonny til Annette Jellesen, der har været med til at starte to friskoler og har hjulpet andre på vej: "Hvor længe har I været om at tage beslutningen om at danne en friskole, og hvor længe har I så været om at starte?"
Annette Jellesen: "Det er meget forskelligt. Det afhænger af, hvordan tingene flasker sig. I Voldum har I gode odds. Samarbejde med kommunen er vigtigt."
Adam: "Hvor mange timer lægger forældrene i gennemsnit på skolen?"
Annette Jellesen: "To arbejdsdage på et år. Med vores halbyggeri til 4 mio. kroner udgør forældrearbejdet de 500.000. Vi har ikke forældrerengøring hos os."
Lars Helbo: "Vi ringer også efter en smed, elektriker eller lignende blandt forældrene, når vi har brug for det."
Christine: "Klasserne hænger sammen i trin, og 7. klasse hører til overbygningen 7. – 9. klasse. Er det planen at tilbyde undervisning op til 9. eller 10. klasse?"
Annette Jellesen: "Vi har undervisning til 8. klasse. Det er ikke noget problem, når de skal videre. Vi kan organisere os ud af det. For eksempel har vi lavet et fællesskab med flere andre skoler og opnår herved et ungdomsfællesskab i de større klasser."
Thomas Clausen, formand for støtteforeningen i Voldum: "Vi tænker, at vi vil arbejde hen imod en overbygning. Og indtil vi når dertil, vil vi sikre en god overgang til de skoler, hvor eleverne skal videre."
Lars Helbo: "Vi har 8. klasse og får 9. næste år. Vi har elever, der kommer til os i 6. klasse – det vil de ikke, hvis de allerede skal skifte skole igen efter 7. klasse."
Anders: "Er forældrebetalingen passende, eller vil det være ønskværdigt, hvis de betalte mere?".
Annette jellesen: "Det er ikke altid økonomi, der gør, om undervisningen bliver god eller ej. Det er engagement, frihed til at gøre det, vi brænder for, er det vigtigste. Men selvfølgelig er det ikke sjovt at sidde som lærer i børnehaveklassen i 20 timer om ugen med 28 børn. Hos os har vi to lærere på 24 elever i 70 procent af undervisningen. Og derfor kan vi spare pengene til vikarordning."
Jens: "Hvad får støtteforeningen til at tro, at forældreengagementet vil blive større i en friskole? Og vil der være plads til børn med handicap og børn, der kræver specialundervisning?"
Thomas Clausen: "Jeg har to børn, der snart skal starte. Og det tænder mig, at der er muligheder for selv at påvirke og at der er kortere beslutningsveje. Jeg nærer stor respekt for Voldum Skole, det skal vi bare drive videre. Der er masser af muligheder, og det vil give endnu større engagement.
Og lige såvel som i folkeskolen kan vi rumme krævende børn og handicappede børn i friskolen. Vi har adgang til PPR."
Lars Helbo: "På Frijsendal Friskole har vi dobbelt så høj andel af støttekrævende børn som på en folkeskole. Men man mærker det egentlig ikke."
Annette Jellesen: "Vi får penge til støttetimer."
Mona: "Vil kommunen stå for skolebuskørsel?"
Lars Helbo: "Det gør de hos os, hvor bussen kører i forvejen."
Thomas Clausen: "Vi er opmærksomme på det og arbejder med forskellige modeller."