Tæt på fordobling af Køge by over de næste 20-25 år

Køge Kyst har nu offentliggjort sit forslag til den udviklingsplan, som skal vise vejen for udviklingen af Køges nye bydel over de næste 20-25 år. Borgere og interessenter kan nu komme med input inden planen skal besluttes endeligt i oktober.

Artiklens øverste billede
Udviklingen af Køges nye bydel ses her.

En bred underføringen under jernbanen, der samtidig er et helt nyt byrum. En ny strandø i havet ud for Søndre Havn.
Et helt nyt system af 'almindinger' med træer, planter og rislende vand, som krydser vejene på Søndre Havn. Det er nogle af de nyskabelser i Køge, som byens borgere kan se frem til ifølge det forslag til udviklingsplan, som byudviklingsselskabet 'Køge Kyst' nu har lagt frem.

Der bruges mange, store og flotte ord - men det er også et enestående projekt, der nu bliver lagt frem for offentligheden, og som skal 'bære' Køge igennem de kommende ord frem til det, der meget vel kan gøre byen til en af de mest enestående herhjemme. Der er tale om meget andet end en plan for, hvordan bydelen rent fysisk skal se ud. Under titlen 'Livet før byen - byen for livet' præsenterer planen også en lang række strategiske overvejelser om vejen til fremtiden bydel.

- Udviklingsplanen er vores samlede bud på, hvordan vi virkeliggør visionen om en enestående, attraktiv og bæredygtig bydel, der samtidig styrker Køges centrale position i området, fortæller Køge Kysts bestyrelsesformand Jørgen Nue Møller.

Planen er blevet til på baggrund af en international parallelkonkurrence, som sluttede i september sidste år. Herefter gik projektdirektør Jes Møller og hans folk i gang med at skabe Køge Kysts egen plan i samarbejde med udvalgte konkurrencedeltagere, idet man kunne plukke fra alle indsendte forslag..

Fleksibel plan med plads til justeringer

- Det er med afsæt i nogle af de mest spændende elementer fra konkurrencen, at vi kan præsentere vores egen udviklingsplan, fortæller Jes Møller, som klart understreger, at det er en fleksibel plan, hvor alt ikke bliver lagt fast fra starten. Bydannelsen skal jo ske over mange år - den skal hænge sammen med den eksisterende, gamle, hyggelige bydel - så meget skal kunne justeres undervejs, slår Jes Møller fast.
Han glæder sig også til den fortsatte dialog, ikke mindst med byens borgere, som allerede har taget aktivt del i det foreløbige arbejde.

Udviklingsplanen rummer en tids- og etapeplan, samt strategier for kultur og byliv, erhvervsudvikling, bæredygtighed, trafik og parkering. Ikke mindst det sidste har fået bl.a. Køge Handelsstandsforening på barrikaderne, idet man vil være sikre på, at der ikke bliver nedlagt så meget som en eneste parkeringsplads, før der er fremskaffet en ny - vel at mærke i centrum. Det giver udfordringer, men generelt er det et projekt, som alle parter glæder sig til, ikke mindst partnerne bag Køge Kyst - Køge Kommune og Realdania by.

Visionært forslag

- Det er et rigtig spændende forslag, som Køgeborgerne nu får mulighed for at tage stilling til i alle dets mange facetter - og især synes jeg, at det er rat, at forslaget er meget visionært, samtidig med, at det helt jordnært tager udgangspunkt i Køge identitet, historie og situation, siger Køges borgmester Marie Stærke.

Det er tanken, at den nye arkitektur skal spille sammen med den historiske by, bl.a. ved at byggeriets skala tager afsæt i det nuværende Køge, og det enkelte områdes karakter. Samtidig skal bydelen anlægges, så der skabes grobund for mangfoldighed og byliv.

Borgermøde m.v.

Interessenter og områdets naboer inviteres i den kommende tid til dialogmøder, og tirsdag den 30. august kan alle interesserede ved et aftenmøde høre om og debattere planen på et åbent borgermøde.
Der kan endvidere debatteres via Koegekyst.dk, hvor man også kan se den samlede plan, der er planlagt til at blive sat i gang fra efteråret 2012, med den første af de i alt 13 etaper.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.