Nu kommer havnesagen i havn

Ti års bitter strid mellem politiske fløje synes på vej til en løsning med det klassiske værktøj: forhandling

Artiklens øverste billede
Forligsmagerne: Ove Petersen, medlem af kommunalbestyrelsen for Venstre og formand for bestyrelsen i Rungsted Havn valgt af sejlerorganisationer. Morten Slotved, borgmester og leder af den konservative gruppe i kommunalbestyrelsen

Ti års tovtrækkeri om Rungsted Havn ser nu ud til at ende i fred og fordragelighed. Hen over sommeren har borgmester Morten Slotved og bestyrelsesformand i havnen Ove Petersen i fællesskab arbejdet hen imod en løsning, som alle kan stå inde for.

Og arbejdet skrider godt frem, oplyser borgmester Morten Slotved:


"Vi har lovet det statslige tilsyn at have et beslutningsgrundlag klar til kommunalbestyrelsens møde i september, og det når vi. Vi er meget tæt på et forlig."


Borgmesteren vil ikke gå i detaljer om indholdet af forliget, så længe der stadig forhandles, men siger til gengæld, at han har fået god hjælp af bestyrelsesformanden i Rungsted Havn, Ove Petersen:


"Han har lagt et stort arbejde for dagen for at vi kunne nå et resultat," siger borgmesteren.


Ifølge Ove Petersen udestår der stadig nogle få detaljer, som skal bearbejdes:
"Men jeg er sikker på, at vi når en løsning som alle kan være tilfredse med," understreger havnens bestyrelsesformand. Han kvitterer for de rosende borgmester-ord med denne karakteristik af Morten Slotved:


"Han er meget konstruktiv og lyttende. Han sætter sig meget grundigt ind i tingene og han ved, at det i en forhandling ikke handler om at få ret på alle punkter."


Havnen og sejlerforeningerne har brugt utroligt mange timer på at diskutere alle forviklingerne i denne sag?


"Det er korrekt, og det kan undre, når man ved, hvor lidt substans der har været i den. Sagen blev til en sag, fordi nogle få politikere valgte at lancere en løs idé om at trække penge ud af havnen til en sportshal uden først at tale med deres bagland. Havde de bare spurgt sig for, var sagen lukket for længst."


I stedet udviklede sagen sig til en strid, som har holdt læserbrevsskribenter, advokater og embedsmænd beskæftiget i snart ti år.


Men undervejs har havnen trods alt fungeret, haft sejlere, turister og stævner, handel og restaurationer?


"Ja, takket være et dygtigt og engageret personale."

Løsningen

Løsningen, som binder knuden op i den fastlåste havnekonflikt, er en aktieselskabsmodel for havnen med to aktieklasser.

Det fremgår af et udkast til vedtægt for havneselskabet som borgmester Morten Slotved har rundsendt til kommunalbestyrelsens medlemmer.

I udkastet er de to aktieklasser vægtet sådan, at Hørsholm kommune fortsat har indflydelse i medfør af sin aktiepost i havnen, men ikke bestemmende indflydelse. Desuden giver den kommunale aktiepost ikke stemmeret ved valg af bestyrelsesmedlemmer.

Havnens bestyrelse sammensættes af fire medlemmer valgt af aktieklasse 1 aktionærer, tre medlemmer udpeget af kommunalbestyrelsen og en observatør uden stemmeret udpeget af Erhvervsforeningen Rungsted Havn.

Interesserede kan finde en juridisk gennemgang af tre vidt forskellige forslag til havne-løsning under mødereferat 9. juni 2011 for økonomiudvalget på Hørsholm Kommunes hjemmeside.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.