De fleste 'tvister' løses i ankenævnet

De færreste orker ikke langvarige retssager, og her er Byggeriets Ankenævn en effektiv problemknuser

Artiklens øverste billede
Mogens Christiansen, MC Byg i Borup, og mangeårigt medlem af Byggeriets Ankenævn

Tømrer og Snedkermester Mogens Christiansen, indehaver af MC Byg i Borup på Midtsjælland, har i mange år haft sin plads i Byggeriets Ankenævn, som repræsentant for Dansk Byggeri. Ankenævnet er den instans, der kan afgøre en strid mellem bygherre og kunde, for derved at undgå at sagen ender i en langvarig og dyr retssag.

- I ankenævnet er alle interesser tilgodeset, forklarer han. Der sidder repræsentanter for forbrugerne, for arbejdsgiverne ligesom der er jurister tilknyttet. ? På den måde sikres det, at alle aspekter af en given sag kommer frem i forbindelse med en nævnsafgørelse, forklarer han.

Sager afvises

- Vi får forud for vores månedsmøder tilsendt sagens akter, så vi før vi mødes præcis ved, hvad sagen drejer sig om, og hvordan parterne stiller sig.
- Hvis der er så meget som en flig af sort arbejde blandet ind i en sag, afvises den på stedet - det er dejligt nemt, smiler han!

- Et andet forhold, der gør en sag meget vanskelig at forholde sig til, er hvis aftalen mellem kunde og bygherre er sket mundtligt! - Langt de fleste af den slags sager må ligeledes afvises, idet der ofte er stor forskel på opfattelsen af, hvad der er blevet lovet og sagt mellem de 2 parter, og intet kan jo dokumenteres!

Grundig behandling

- Ellers udpeges der oftest en syns- og skønsmand, som tager en besigtigelse af det arbejde, der er klaget over, fortsætter Mogens Christiansen. - Syns-og skønsmanden udfærdiger en rapport inkl. fotodokumentation, der fortæller om det udførte arbejde er i overensstemmelse med gældende lovgivning, aktuelle byggeanvisninger o.s.v. - Samtidig udfærdiger han en økonomisk vurdering af, hvad det evt. vil koste at udbedre det udførte arbejde til gældende standard.

Der træffes på baggrund af sagens samlede akter og synspunkter en flertalsafgørelse i ankenævnet. En afgørelse, som medlemmerne af Dansk Byggeri er forpligtede til at efterleve, understreger han.
Oftest afgøres alle sager inden for en tidshorisont på 6 måneder, hvilket er acceptabelt for de fleste parter. En egentlig domstolsafgørelse vil oftest tage flere år, og med uoverskuelige økonomiske følgeomkostninger i kølvandet.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.