Ring 112 ved miljøforurening

"Ring 112 når du skal have hjælp her og nu", lyder det fra beredskabschef Leif Bang

Artiklens øverste billede
Efter gylleudslippet var der brug for en god gang rengøring omkring gyllebeholderen ved Henrik Henningsens gård i Tustrup.

Skal man have fat i politi, brandbil eller ambulance, skal man ringe 112. Så sørger man herfra for at sende netop den type hjælp, der er brug for.

Det forklarer beredskabschef Leif Bang efter hændelsen i går, onsdag, hvor landmand Henrik Henningsen, Tustrup, forgæves søgte efter et specielt alarmnummer ved miljøforureninger. En slange til gyllepumpen var sprunget, og der skulle hurtigt ske noget, fordi en del gylle var løbet i Hevring Å.

"Ring 112, så kommer du ind i den rigtige alarmprocedure, hvor alarmen sendes videre til dem, der skal have besked. Det er 112 for hjælp her og nu af politi, brand eller ambulance."

Leif Bang forstår godt Henrik Henningsens frustration. Han forklarer, at hvis der ringes 114, får politiet besked, men ikke automatisk brandvæsnet, hvis der er brug for det. Hvis man derimod kun ringer til beredskabet, går brandvæsnet ud, men ikke automatisk politiet.

Først brandbil fra Fjellerup

I går da beredskabet var ankommet, undrede Henrik Henningsen sig over, at der først kom en brandbil fra Fjellerup, som ikke kunne stille noget op. Og dernæst at ti mænd stod og ventede på miljøvagten, uden at der tilsyneledende skete andet.

Leif Bang fortæller, at det har sin logiske forklaring. Henrik Henningsens opkald endte sandsynligvis ved 112. Herfra kaldes der på brandbiler fra både Fjellerup og fra Allingåbro. Samtidig alarmeres beredskabschefen.

"Fjellerup kom først og det er rigtigt, at de ikke kunne gøre ret meget. Kort efter kom de fra Allingåbro."

Mens Leif Bang kørte ud til stedet, talte han med holdlederen på sprøjten på Allingbro. De blev enige om at tilkalde miljøvagten, der kan rådgive i tilfælde af miljøforurening.

At stoppe forureningen

Da Leif Bang og hans folk kom frem, var deres første opgave at få et overblik og finde ud af, hvor de kunne stoppe forureningen.

"Når vi har fundet ud af det, skal vi så se, om vi har det, vi skal bruge. Det havde vi ikke."
De fik nu fat i nogle halmballer og nogle krydsfinersplader, som de kunne sætte ned foran kloakrøret for at forhindre rent vand i at løbe ind i den forurenede å. Derefter rekognoscerede de for at finde et passende sted at sætte en anden 'prop' og derved isolere forureningen. De endte ved Rygårdevej, hvor der også er en vejoverføring.

"Her sætter vi også en plade. Vi har nu stoppet det rene vand og forhindret gyllen i at løbe ind i det rene."

I mellemtiden kom miljøvagten og miljømedarbejdere fra kommunen. Leif Bang mener ikke, at nogle af mændene blev der længere end nødvendigt.

"Det er jo frivillige og skulle hjem og passe deres arbejde. Da vi havde fået sat pladerne ned, sendte vi folk hjem. Det var lige efter, at miljøvagten var kommet, og vi havde fået at vide, hvad næste fase er."

Rent vand onsdag aften

Desværre viste vandtrykket sig at være så stort, at vandet løb udenom krydsfinerpladerne. Derfor bad Leif Bang om grønt lys fra miljømedarbejderne til at lave en dæmning.

"Vi forurener jo vandløbet med jord. Men det fik vi lov til, og vi fik samtidig lov til at sprede det forurenede vand ud over landmandens marker."

Uheldet skete klokken cirka 05.30, og ved 19-tiden onsdag aften var tre gyllespredere færdige med at køre det forurenede vand ud på marken. Nu var iltindholdet i å-vandet i orden igen, og dæmningen og pladerne blev fjernet. På det tidspunkt var der kørt cirka 900 kubikmeter forurenet vand væk.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.