Politikere pønser på skattefidus
Ved at fritage en række skoler, institutioner og foreninger i Hørsholm for at betale ejendomsskat kan Hørsholm Kommune tørre den manglende indtægt på 1,8 mio. kr. af på udligningsordningen
Hørsholms politikere brygger lige nu på en fidus, der vil give lokale skoler, foreninger, klubber og institutioner flere penge på budgettet. Samtidig koster det kun Hørsholm Kommune en brøkdel at støtte dem økonomisk.
Fidusen går ud på at lade dem slippe for at betale ejendomsskat. Det mindre skatteprovenu - som løber op på over 1,8 millioner kroner - kan Hørsholm Kommune i næsten fuldt omfang trække fra sin betaling til den kommunale udligningsordning.
Årligt betaler Hørsholm tæt på 400 millioner kroner netto i udligning til andre kommuner.
Borgmester ser ikke noget problem
For en mindreindtægt på ejendomsskatten på 1,8 millioner skal Hørsholm Kommune fra 2013 selv svare de 149.000 kroner. Med andre ord betales resten af andre kommuner i form af mindre udligningsbidrag.
"Jeg ser det som en god måde, hvor vi kan støtte op om en række lokale skoler, institutioner og foreninger på et, for os, billigt grundlag. Og jeg ser slet ikke noget problem i, at andre kommuner på sin vis kommer til at betale. I forvejen betaler Hørsholm rigtig meget i udligning, og der er lovhjemmel til, at vi kan fritage dem for at betale grundskyld," siger Hørsholms borgmester Morten Slotved (K).
Sammen med resten af De Konservative vil han derfor anbefale, at fritagelse af ejendomsskat (grundskyld) vedtages, når sagen behandles torsdag i Økonomiudvalget.
Ikke belyst fuldt ud
Kommunalbestyrelsens næststørste parti, Venstre, er som udgangspunkt også positive overfor forslaget, men gruppeformand Anne Ehrenreich synes, at der mangler belysning af konsekvenserne, hvis flere foreninger og klubber melder sig på banen og ønsker samme fritagelse for grundskyld.
"Foreløbig har vi kun regnestykket for dem, der har ansøgt om fritagelse. Men hvad betyder det, hvis flere ønsker samme mulighed. Hvordan står vi så? Det vil jeg gerne se tal på," siger Anne Ehrenreich.
Hun er klar over, at der er mange klubber, der er presset på økonomien, men hun kan ikke umiddelbart se, at man kun kan fritage nogle udvalgte for at betale ejendomsskat.
Afgørende betydning
Rungsted Gymnasium er den institution blandt de lokale ansøgere, der vil få mest ud af at slippe for ejendomsskatterne.
En halv million kroner vil det lune på gymnasiets budget.
"Det vil betyde rigtigt meget for os. Vi får mulighed for at igangsætte flere pædagogiske tiltag, såsom lektiecafé, eller foretage bygningsmæssige forbedringer.
Ud af et budget på 55 millioner kroner er det kun de syv-otte millioner, vi rent faktisk kan prioritere. Og her vil en halv million være en kæmpe stor hjælp," fastslår Mogens Hansen, rektor på Rungsted Gymnasium.