Hvem er han lige, ham der Hr. Bundsgaard?
Hvem er han egentlig, ham der Hr. Bundsgaard? Har han anderledes politiske prioriteringer end sin forgænger, er han en ægte Aarhus-dreng og kan han finde ud af den svære balance mellem arbejdsliv og familieliv?
"Nej, jeg har ikke planer om landspolitik. Jeg er tilfreds, bare jeg kan løbe fra Nicolai Wammen i DHL stafetten og Marselisløbet," svarer han med et grin og afslører, at han faktisk er en ganske habil løber, der et par gange hver uge tager løbeskoene på og løber de syv kilometer fra hjemmet i Skejby til kontoret på Rådhuset.
Justeret harddisken
"Det er en rigtig god måde at få justeret harddisken på, få ryddet op mentalt og tænke nye tanker, og så får jeg jo en masse motion samtidig. Det er svært at undvære de løbeture - det er ren win-win. Jeg har tidligere dyrket en masse holdsport, fodbold og især håndbold, men det er der desværre ikke tid til mere, så nu løber jeg. Jeg bruger faktisk også cyklen så meget, det kan lade sig gøre til hverdag, når jeg skal ud til møder."
Den nye borgmester er 35 år, uddannet cand.scient.pol. og har været med i byrådet siden 2002. Han bor i Skejby, er gift med teolog Kirstine Helbo Johansen og har tre børn på syv, fem og et år. Men selvom manden med borgmesterkæden nu er en anden, vil han gerne understrege, at politikken forbliver den samme.
"Jeg har haft et tæt samarbejde med Nicolai Wammen i mange år og været med til at lægge den politiske linje for Aarhus i de år, så det ville da være underligt, hvis jeg gjorde fundamentalt op med den politik. Men som person er jeg en anden. Man er rundet af det, man kommer af, og der er Nicolai og jeg meget forskellige. Jeg er gift og har børn og har tæt kontakt til skole og daginstitution både professionelt og personligt - jeg har det tæt inde på kroppen."
Ikke et otte til fire job
Siden oktober sidste år har Jacob Bundsgaard vidst, at han skulle overtage borgmesterposten, så han har haft god tid til at vænne sig til tanken.
"Men det er jo ikke en let beslutning. Når man som jeg gerne vil prioritere familien højt, så er det også en beslutning, vi har drøftet meget i familien. Det er klart, at en borgmesterpost ikke er et otte til fire job. Man har meget lange arbejdsdage og er væk mange aftener, særligt her i starten. Det er en post, man kun skal sige ja til, hvis man tror, man kan løfte opgaven, ellers skal man takke pænt nej. Det er en opgave, hvor der skal leveres hver dag. En hel by er afhængige af de beslutninger, man træffer. Man er nødt til at gøre det rigtige og være den, der går forrest."
VM i planlægning
Familien Bundsgaard er nu blevet noget nær verdensmestre i at planlægge og strukturere.
"Vi er ualmindeligt strukturerede og systematiske. Det har vi lært os for at få mest muligt tid til det, der er vigtigt, nemlig at være sammen som familie."
Selvom Jacob Bundsgaard har haft et par afstikkere, blandt andet et studieår i USA og et par år som virksomhedskonsulent i København, ser han sig selv som en vaskeægte aarhusianer.
"Jeg er født på Fødselsstiftelsen, vokset op i Brabrand og Skødstrup, er student fra Katedralskolen og har læst statskundskab på Aarhus Universitet."
En uddannelse han har tilfælles med sin forgænger og flere andre i byrådet.
"Jeg tror, det er meget naturligt at læse statskundskab, når man er meget optaget af politik og arbejder meget med det. Det er et studie, der giver en stor indsigt og forståelse for den politiske og administrative del af samfundet og forståelse for de mekanismer, der ligger bag."
Vigtigt med brede aftaler
Jacob Bundsgaard overtager borgmesterposten på et tidspunkt, hvor Aarhus står overfor store økonomiske udfordringer.
"Vi befinder os i noget nær den værste økonomiske situation siden 2. Verdenskrig. Den offentlige økonomi er under pres, der er konstant uro på finansmarkederne og den økonomiske krise er en realitet både i Danmark og i det meste af verden. Så jo, det er en stor udfordring at påtage sig. Her bliver det helt nødvendigt at lytte og samarbejde. Når det kommer til de store afgørende beslutninger for Aarhus, vil jeg virkelig lægge mig i selen for at skabe brede flertal. Det kommer til at kræver gode samarbejdsevner at få et helt byråd, til at arbejde i samme retning. Men selvom vi ser forskelligt på tingene, så har vi en fælles interesse for at gøre det så godt som muligt for Aarhus."