Alle kan lære at læse
Nybølle-forfatteren Eag V. Hansn garanterer, at alle børn kan lære at læse. Det har han skrevet en bog om
"Det er lige meget, hvilken diagnose man har, bare man har sine sanser. Alle børn - også dem med adhd og Downs Syndrom - kan lære at læse," siger Nybølle-forfatteren Eag V. Hansn.
"Det er i virkeligheden meget banalt. Hvis man skal bygge en folkevogn, gør man det jo trin for trin. Hvis man bytter om på rækkefølgen i produktionen, så går det galt. Nøjagtig det samme med det at læse. Det skal ske i den rigtige rækkefølge," siger han.
"I dag starter vi med at lære bogstaverne. Navn, form og lyd. Og derfra går man direkte over til ord, der driller. 96 procent af alle danske ord driller, fordi de ikke staves, som de lyder og siges. I "Søren og Mette", som er den mest kendte læsebog herhjemme, der driller 75 procent af ordene," siger Eag. V. Hansn, der selv staver sit navn (Erik V. Hansen), som det staves - Eag V. Hansn.
Han giver et eksempel:
"Bo så en so i en sø" er eksempel på en lydret sætning. "Så det kan godt lade sig gøre at skrive en læsebog med lydrette ord, men det er svært. Man kan ikke skrive lange historier. Man skal tro på, det kan lade sig gøre. Alle, der har et sprog og et fungerende sanseapparat, kan lære at læse. Og det er ikke bare et smart postulat. Jeg ved det af erfaring," siger han.
Gode lærere
Eag har selv undervist i folkeskolen - også i Egedal - og han ser mange dygtige lærere. Men:
"Lærerne har ikke forstand på fonetik. De kender ikke bogstavernes lyde. Jeg har undervist 25 lærere, og ikke en af dem kunne bogstavernes lyde. Selv har jeg lært lydene af en børnehaveleder,?"siger han og undrer sig også en del:
"Tænk at sende børn ud af 10. klasse, uden at de har lært at læse. Diagnoserne florerer i tiden - og de kommer jo også på grund af mangel på resultater. Folk er så imponeretover, hvad de kan i Finland, hvor de er de bedste i skolen ifølge europæiske undersøgelser. Men det er ganske enkelt: Langt de fleste finske ord staves simpelthen som de siges."