Færre skolebørn i specialklasse
Folkeskolerne i Egedal starter nu med at inkludere børn med specielle indlæringsproblemer. I alt 25 elever begynder i det nye skoleår i helt almindelige klasser. Målet er at styrke børn med for eksempel autisme til det almindelige samfund samt at få bedre
Det nye skoleår står for døren. Det betyder også, at Egedal Kommune for alvor sætter skub i deres inkluderingsprojekt i folkeskolerne i kommunen.
"De seneste år har vi sendt flere og flere børn i specialklasser og til specialundervisning. I år går vi den modsatte vej. Der er blevet udvalgt 25 børn fra specialundervisningen, som nu skal gå i helt almindelige klasser," siger Karsten Søndergaard (V), der er formand for Skoleudvalget i Egedal Kommune.
LÆS MERE: HVER FJERDE KRONE GÅR TIL SPECIALUNDERVISNING
Grunden til, at Egedal begynder dette projekt, er, at kommunen har brugt flere og flere penge på specialundervisning i takt med, at flere og flere børn er blevet visiteret til specialundervisning.
Selvom kommunen har brugt flere penge på skoleområdet, så har man været nødt til at spare på normalundervisningen. Derudover er holdningen i fagkredse, at det ikke nødvendigvis er godt for børn med for eksempel ADHD kun at være sammen med ligesindede.
"Holdningen har været sådan i mange år, at det er bedst for børn med særlige vanskeligheder at være samme med andre med de samme vanskeligheder. Det har man gjort for at beskytte dem, men erfaringer har efterfølgende vist, at det ikke nødvendigvis er den bedste løsning," siger Marianne Micheelsen, afdelingsleder i skolecenteret i Egedal Kommune.
Læs mere om inklusionsprojektet i Lokalavisen Egedal Weekend, der udkommer torsdag og fredag.
Specialundervisning består
Både Karsten Søndergaard og Marianne Micheelsen siger, at det selvfølgelig ikke er alle børn med behov for specialundervisning, der kan komme i en almindelig klasse.
"Der vil stadigvæk være brug for specialklasser og specialskoler for autisme og ADHD. De tilbud skal være der, og hvis det viser sig, at der er børn, man forsøger at inkludere, som ikke kan klare det, ja så skal de selvfølgelig have et specialtilbud. Det er klart," siger Marianne Micheelsen.
"Vi laver ikke det her inkluderingsprojekt for at spare penge, men vi prøver at bruge, de penge vi har, på den bedst mulige måde. Det er til gavn for alle elever i vores folkeskoler," forklarer Karsten Søndergaard og tilføjer, at de penge, som man på grund af inkluderingsprojektet ikke bruger til specialundervisningen, bliver tilført normalundervisningen.