Vi tjekker åen hver dag
Ugebladet har besøgt Granvænget et år efter det ødelæggende skybrud 14. august 2010, og oversvømmelserne har sat sine spor hos familien Ohlsson, der har store roser til borgmester Thomas Lykke
Jan Ohlsson og hans kone Lene glemmer aldrig den lørdag for et år siden, da vandet pludselig oversvømmede deres hjem og nabohusene på Granvænget i Kokkedal.
Vandet stod tæt på en meter op på husfacaden - og hele hjemmet stod under vand.
Ugebladet mødte Jan Ohlsson den søndag formiddag, hvor han iført vaders viste os rundt i deres ødelagte hjem - og hvor vandet i haven stadig stod knæhøjt.
"Vi er tit blevet klandret for at have købt et hus på sådan et udsat sted. Men nu oplevede København det i sidste måned. Det her er en ændring af klimaet på verdensplan. Det handler ikke kun om udsatte steder," lyder det fra ægteparret på Granvænget, der to gange på få år har fået oversvømmet deres hus.
Stopper med at spekulere
Det blev til tre en halv måned i skurvogn, inden de kunne flytte tilbage i deres hus. Godt 1 million kostede skaderne på huset.
"Det var været hårdt mentalt, men vi er nået til et punkt, hvor vi ikke længere spekulerer på om det sker igen," siger Jan Ohlsson.
I lang tid fulgte han vejrvarslerne, og han er også kørt hjem fra arbejde for at tjekke tingene.
"Men til sidst begynder man at lukke ørerne, for man kan ikke gøre noget ved det alligevel," fastslår han.
Dog er der kommet en ny fast rutine ind i deres tilværelse. Det er at gå de 12-15 meter fra indkørslen til bredden af Usserød Å.
"Vi tjekker åen hver dag. Holder øje med vandstanden."
Dige af sandsække
Der er dog kommet meget mere ro i sindet efter 70 mand fra grundejerforeningen troppede op i juni og byggede et dige af 3.000 sandsække langs Usserød Å. Sækkene var betalt og leveret af Fredensborg Kommune.
"Bare tre uger efter var vandstanden i åen 80 cm over normalen og stod op til de nederste sandsække. Så det var i sidste øjeblik, de kom på plads," konstaterer Jan Ohlsson.
Inden for få uger begynder Fredensborg Kommune ligeledes arbejdet med at lave en såkaldt dobbelt profil på åen, så den kan rumme mere vand uden at løbe over sine bredder.
Foranstaltninger som giver familien Ohlsson tryghed og en tro på, at deres hjem ikke vil stå under vand igen.
"Det er tydeligt, at de (kommunen) har fået styr på det med at kontrollere vandstanden og holde et vågent øje med situationen her," siger parret.
Stor ros til borgmester
Men helt afgørende har været Fredensborg Kommunes indsat og ikke mindst borgmester Thomas Lykkes støtte og opmærksomhed.
"Vi er virkelig blevet hørt, og borgmesteren har vitterlig være foregangsmand og vist stor personlig engagement i situationen og i at hjælpe os lige fra den første dag, hvor han var herude, hvor det var allerværst, ligesom vi har kunnet ringe til ham, og han har altid taget sig tid. Det sætter vi stor pris på," siger Lene og Jan Ohlsson til Ugebladet.
Også behandlingen af sagen hos deres forsikringsselskab Alm. Brand har været positiv, og de kan godt forstå, at selskabet har sendt et brev til kommunen om at få taget de nødvendige foranstaltninger for at undgå oversvømmelser. Ellers må de opsige deres forsikringer med borgere i de udsatte område.
Modeltoget kører igen
Hele situationen taget i betragtning ved familien godt, at de heller ikke kan sælge huset.
"Men vi er så heldige, at vi også gerne vil blive boende. Nu har vi jo boet her i 26 år".
Jan Ohlssons stort anlagte modeljernbane i haven, som de fleste medier viste ødelæggelserne af, kører nu igen efter mere end 300 arbejdstimer og hjælp fra mange medlemmer af modeljernbaneklubben.